Het aantal mensen met dementie zal naar verwachting in 2030 wereldwijd bijna zijn verdubbeld tot 65,7 miljoen. Dat blijkt uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), dat woensdag werd gepubliceerd.
In 2050 zal het huidige aantal van 35,6 miljoen gevallen van dementie zijn verdrievoudigd, becijferde de organisatie verder. De WHO pleit voor het effectiever opsporen van de ziekte. “Er zijn veel mogelijkheden om de last van deze ziekte te verzachten”, schrijven de onderzoekers. “Medewerkers in de gezondheidszorg zijn vaak niet voldoende getraind om dementie te signaleren.”
Landelijk informatiesysteem
In Nederland zijn naar schatting 250.000 mensen dement. Alzheimer Nederland en het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) gaan een landelijk informatiesysteem ontwikkelen voor de dementiezorg, zo maakten de organisaties woensdag bekend. “Over de groep mensen die dementie hebben is relatief weinig bekend”, zo motiveren de organisaties de reden om met het informatiesysteem te komen.
Leefstijl
Vier hoogleraren de VU en het VU medisch centrum in Amsterdam voorspellen een explosieve groei van het aantal dementerenden tussen de 50 en 60 jaar. De oorzaak van deze vroege dementie ligt in obesitas en overgewicht onder jongeren. Zij zien een rechtstreeks verband tussen een slechte leefstijl en dementie. (ANP/Skipr)