Het onderzoek naar pijnbeleving van patiënten kan verder ondanks het feit dat een bij het onderzoek betrokken huisarts heeft gefraudeerd met gegevens. De huisarts, die in deeltijd bij het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) werkte, vulde zogenaamd namens een andere arts scorelijsten in. Na de ontdekking van de fraude heeft de arts ontslag genomen bij het UMC.
“Het is onacceptabel, maar een incident”, zei hoogleraar Paul Smits, decaan van het UMC, maandag bij de presentatie van het resultaat van het onderzoek dat naar de fraude werd ingesteld. Omdat de gefingeerde data zijn vernietigd en er hoogstwaarschijnlijk geen andere gegevens zijn verzonnen, kan het pijnonderzoek doorgaan.
Pijnscorelijsten
Het UMC maakt Nederlandse versies van een aantal pijnscorelijsten. De behandelend arts van een patiënt vult daartoe een scorelijst van ervaren pijn in en een onafhankelijke tweede arts doet hetzelfde. De frauderende huisarts vulde beide lijsten in. De fraude kwam kort nadat de Tilburgse hoogleraar Diederik Stapel was ontmaskerd aan het licht. Volgens het UMC is de patiëntenzorg door de fraude niet in gevaar gekomen.
Attitude
Het UMC gaat op advies van de onderzoekscommissie de regels voor onderzoek waarbij patiënten zijn betrokken aanscherpen. “Het is een vereiste dat de kwaliteit van wetenschappelijk onderzoek optimaal is. Maar de integriteit en attitude van de individuele onderzoeker is het belangrijkst”, aldus Smits. (ANP)