Huisartsenvereniging LHV staat er financieel slecht voor. Als gevolg van een boete van de NMa heeft de vereniging over 2011 een miljoenenverlies geleden. De LHV kampt zodoende met een negatief eigen vermogen, waardoor de vereniging technisch failliet is.
De penibele situatie is vorige week dinsdag besproken tijdens een algemene ledenvergadering. Skipr beschikt over de persoonlijke aantekeningen van één van de aanwezige huisartsen.
Verlies
De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) legde de LHV vorig jaar een boete op van 7,7 miljoen euro. De huisartsenvereniging zou verboden vestigingsafspraken hebben gemaakt. De huisartsenvereniging vecht die boete nog aan, maar heeft het bedrag ervan al wel in de jaarrekening 2011 verwerkt. Als gevolg daarvan is het exploitatieresultaat negatief: minus 8,2 miljoen euro. De aanwezige huisarts schrijft: “Door de boete en de juridische procedures gaat de LHV net niet kopje onder.”
Kaalgeplukt
Bestuurslid en penningmeester Bram Stegeman van de LHV bevestigt dat. “We worden volledig kaalgeplukt. De LHV kan deze boete niet betalen. Ik moet straks met de pet rond bij de leden. Dit is buitengewoon ernstig.”
Reservering
De huisartsenvereniging heeft jaarlijks een begroting van 10 miljoen euro, afkomstig uit de contributie van de leden. Vorig jaar boekte de vereniging een winst van 107.000 euro. Om de boete te kunnen voldoen heeft de LHV een voorziening getroffen van 9,2 miljoen euro, vertelt Stegeman. Dat is inclusief de kosten voor juridische procedures, tot aan het Europees Hof aan toe. Stegeman: “We gaan door tot aan het gaatje.”
Technisch failliet
Door de boete heeft de LHV nu een negatief eigen vermogen van 1,7 miljoen euro; en is daarmee technisch failliet. De voorziening gaat ten koste van de bestedingsreserves, wat in de toekomst ook de activiteiten van de LHV schaadt. Stegeman: “Er zijn straks ingrepen in de organisatie nodig om het te kunnen redden. De interne gevolgen kan ik nog niet overzien.”
Onverklaarbaar
Stegeman noemt de hoogte van de boete onverklaarbaar. “Normaal legt de NMa een boete op van 10 procent van de omzet. Zo’n boete als wij nu krijgen zou bij een onderneming onmogelijk zijn, dan gaat het bedrijf failliet.” Volgens Stegeman heeft het boetebesluit ook bij andere brancheorganisaties tot onrust geleid.
Boetebesluit NMa
De hoogte van de boete is zo hoog, omdat de LHV geen bedrijf is. De LHV geldt voor de NMa als een ondernemersvereniging. De hoogte van de boete is daarom gebaseerd op de hoogte van de omzet van alle aangesloten ondernemers. Lees het boetebesluit voor de rekenstappen die de NMa maakte (vanaf pagina 55 en verder).
Individuele zaak
Woordvoerder Barbara van de Rest-Roest van de NMa stelt dat bedrijven als gevolg van een boete van de NMa in elk geval nooit failliet gaan. De NMa kan geen uitspraken doen over deze individuele zaak.
Betaling boete
Wel wijst de woordvoerder op de betalingsregels. Tijdens de bezwaarprocedure hoeft de LHV de boete niet te betalen. Dat hoeft pas als een Nederlandse rechter de NMa in het gelijk stelt, op z’n vroegst in 2013. Als dat gebeurt, moet de LHV ook de wettelijke rente betalen sinds het opleggen van de boete. (Daan Marselis)