Zorgaanbieders, gemeenten, zorgverzekeraar Achmea en kennisinstituut TNO gaan het zorgaanbod in het Overijsselse Vechtdal afstemmen op gezondheid en gedrag. Het convenant Vitaal Vechtdal, dat maandag door de betrokken partijen is ondertekend, moet leiden tot vitalere inwoners, grotere kosteneffectiviteit en een optimale inzet van arbeidskrachten.
Met het sluiten van een convenant is het Vechtdal de eerste Nederlandse regio die werk maakt van het advies van Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) om niet langer ziekte en zorg als uitgangspunt voor de inrichting van het zorgstelsel te nemen, maar gezondheid en gedrag. Sleutelwoorden in dit verband zijn ondermeer preventie en ketenzorg, waarbij ook nadrukkelijk een rol is weggelegd voor welzijn –in dit verband ook wel aangeduid als de nulde lijn.
Programma’s
Vooralsnog zijn de uitgangspunten van Vitaal Vechtdal vertaald in vier programma’s, die zich richten op vergroting van de zelfredzaamheid van ouderen, een gezonde leefwijze van jonge gezinnen en kinderen, een vitale buurt en gezondheid op de werkvloer. De betrokken partijen zijn naast de gemeenten Hardenberg en Ommen, vijf regionale huisartsengroepen, zorgverzekeraar Achmea, TNO en de Saxenburgh Groep, waar ook het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg deel van uitmaakt.
Heroverweging
“Wij hebben ons als ziekenhuis nadrukkelijk afgevraagd hoe we zorg op een voor de burger optimale manier kunnen aanbieden”, zegt Pauline Terwijn, lid van de raad van bestuur van de Saxenburgh Groep. “Uiteindelijk is het het meest effectief om de zorg zo dicht mogelijk bij de burger aan te bieden.” Dit betekent ondermeer substitutie van ziekenhuiszorg in de eerste lijn. Daarmee loopt het ziekenhuis in principe inkomsten mis, maar volgens Terwijn ontkomen ziekenhuizen niet aan heroverweging van de eigen taak. “De zorgvraag gaat alleen maar toenemen, terwijl het aantal arbeidskrachten beperkt is, dus moet een ziekenhuis zich vooral concentreren op dat wat echt nodig is.”
Businesscase
Daarbij verwacht Terwijn dat het programma Vitaal Vechtdal aantoonbaar zal bijdragen aan kostenbesparingen, iets waar zorgaanbieders in een tijd van krimpende budgetten moeilijk de ogen voor kunnen sluiten. Accountants- en adviesorganisatie PriceWaterhouseCoopers (PwC) heeft voor de convenantpartijen een maatschappelijke businesscase doorgerekend die positieve financiële resultaten laat zien. Samen met TNO zal PwC over circa een half jaar de eerste concrete uitkomsten nog een keer doorrekenen.
Regiobudget
Het grootste obstakel voor het welslagen van Vitaal Vechtdal zit volgens Terwijn in de verkokerde financiering en regelgeving. “Die financiële schotten werken niet mee”, stelt Terwijn. “Uiteindelijk zal dat de grootste uitdaging zijn.” Terwijn hoopt op termijn op een regiobudget waarin de financiering van de hele keten van welzijnsvoorzieningen via eerstelijnszorg tot medisch-specialistische zorg is verdisconteerd.