Twee verpleeghuizen van zorgorganisatie Vierstroom gaan familieleden van bewoners verplichten mee te helpen. Dat zei een woordvoerster van de de organisatie donderdag. Het gaat om een experiment in tehuizen in Bergambacht en Vlist waar tientallen mensen met dementie verblijven.
Verplichtingen
Familie moet per maand 4 uur meehelpen bij Vierstroom. Het gaat niet om verzorgende taken als wassen en dergelijke, maar bijvoorbeeld om gezelschap en toezicht houden. Eventueel kunnen mensen hun verplichting ook ‘afkopen’. De organisatie weet nog niet wat de consequenties worden als familie weigert mee te werken.
Experiment
“Je zou kunnen nadenken over het lager op de wachtlijst plaatsen van nieuwe bewoners”, aldus de woordvoerster. “Maar dat zijn maatregelen die we absoluut niet willen. We zullen te allen tijde in gesprek blijven met de familie.” Het experiment is volgens haar ook bedoeld om erachter te komen hoe om te gaan met families die niet willen meewerken.
‘Goed initiatief’
Seniorenbond ANBO vindt het een ‘goed initiatief’. ANBO-directeur Liane den Haan. “Je moet dingen uitproberen en het taboe doorbreken dat familie ontslagen is van alle verplichtingen na opname van een dierbare in een zorginstelling. Uit de AWBZ kan dit soort zorg niet meer betaald worden. Familieleden betrekken bij de zorg van hun dementerende vader, moeder, oom of tante kan uitkomst bieden. Daarom ‘petje af’ voor Vierstroom, die met dit experiment de discussie waarop wij onze zorg willen inrichten hoog op de agenda zet.”
De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) sluit zich hier min of meer bij aan. “Het is goed dat de discussie over de samenwerking van formele en informele zorg op gang komt. Dit wel altijd in overleg met cliënt, familie en eventuele vrijwilligers en zonder het verplicht te stellen. De kwaliteit van de zorg voor het familielid dient hierbij voorop te staan”, laat een woordvoerster weten.
Onwenselijk en onnodig
Vakbond Abvakabo FNV vindt het initiatief van Vierstroom “zeer onwenselijk en onnodig”. De professionele zorg voor ouderen moet gegarandeerd zijn, stelt de vakbond in een persverklaring. Een financiële noodzaak is er ook niet, aldus de vakbond. “Zorginstelling Vierstroom boekte het afgelopen jaar een miljoenenwinst en de bestuurder van Vierstroom hoort tot de top van teveelverdieners in de Nederlandse ouderenzorg.”
(ANP / Skipr)