Vakbond Abvakabo FNV beraadt zich op acties tegen de tarieven voor de huishoudelijke verzorging, die de gemeente Rotterdam heeft vastgesteld. Volgens de bond zijn deze zo laag dat veel thuiszorgmedewerkers hun baan of een groot deel van hun inkomen verliezen.
Door de te lage tarieven krijgt de kwaliteit van de thuiszorg én de werkgelegenheid in Rotterdam een klap, stelt de vakbond. Ook mag er in de toekomst nog maar één thuiszorgorganisatie per deelgemeente actief zijn. De nieuwe aanbesteding zal hierdoor tot grote verschuivingen leiden, stelt de vakbond. Voor veel ouderen en gehandicapten die op deze zorg zijn aangewezen betekent dit dat zij hun vertrouwde hulp verliezen. In Rotterdam lopen zo’n 16.000 ouderen en gehandicapten kans hun vertrouwde thuishulp kwijt te raken.
Zorgtaak behouden
Abvakabo FNV heeft donderdag een ultimatumbrief aan het college van burgemeester en wethouders gestuurd. “Op vele plekken in het land zien we wat er dan gebeurt: zorgaanbieders verlagen de salarissen van thuishulpen drastisch, simpelweg door de zorgtaak uit de taakomschrijving te schrappen”, stelt de vakbond. “Het is voor de zorgmedewerkers onmogelijk een huis op orde te brengen, zonder naar de cliënt om te zien”, aldus bestuurder Peter Wiechmann van Abvakabo FNV ,” huishulpen signaleren of ouderen hun rekeningen nog wel betalen, of zij nog wel genoeg eten. Als het nodig is, zorgen zij dat hun cliënt verdere professionele hulp krijgt. Die belangrijke zorgtaak mag niet zomaar geschrapt worden.”
Faveo
Thuiszorgmedewerkers voeren al langer actie in Rotterdam. Faveo, een van de grootste thuiszorgorganisaties in de havenstad, wilde vooruitlopend op de aanbesteding 300 van de 700 medewerkers ontslaan. De reorganisatie is voorlopig afgezegd, net als de massale terugwaardering van de salarissen. De gemeente kan het ontij voor de thuiszorg definitief keren, door de huishoudelijke verzorging niet meer de sluitpost te laten zijn van de begroting.
Eerlijke basistarieven
Onlangs heeft het parlement beslist dat gemeenten eerlijke basistarieven moeten stellen bij de aanbesteding van de thuiszorg. Dat moet er aan bijdragen dat er goede zorg geboden wordt tegen een eerlijk salaris, en dat de thuiszorg niet wordt overgeleverd aan prijsvechters. “Rotterdam mag deze afspraken niet aan zijn laars lappen”, aldus Wiechmann.