Parnassia Bavo Groep gaat niet akkoord met de korting die de gemeente Den Haag het bedrijf wil opleggen. Dat zegt woordvoerder Marjolein Timmer van PBG.
Timmer reageert daarmee op het voornemen van Den Haag om instellingen die zich niet houden aan de Balkenendenorm te korten op de gemeentelijke subsidies. Timmer: “De gemeente Den Haag baseert zich op verkeerde informatie. Voor de zorgsector is een aparte norm afgesproken, de Beloningscode voor bestuurders in de zorg. Daar houden we ons aan.”
Geen topinkomen
De bezoldiging van bestuursvoorzitter Stephan Valk, voor de WOPT een kleine 264.000 euro, is volgens Timmer zelfs lager dan op grond van de beloningscode mag. Timmer: “Als je de complexiteit van de organisatie en de werkervaring van Valk meeneemt, zou zijn beloning maximaal zijn volgens de norm. Dat wilde valk niet. Hij heeft er daarom voor gekozen om 15 procent onder de norm te gaan te zitten.”
Bezwaren
Het stoort PBG dat de gemeente Den Haag zich niet op de juiste gegevens baseert, zegt Timmer. “Het is erg jammer dat de gemeente het zo doet, want wij houden ons aan alle regels.” Het stoort Timmer dat de gemeente stelt dat zes functionarissen van PBG te veel verdienden, terwijl drie van hen het concern via de kantonrechter verlieten. De woordvoerder wijst erop dat de WOPT-norm slechts een regel is waarmee het inkomen gemeld moet worden, niet een regel die het inkomen maximeert.
WOPT-norm
Volgens Timmer is in de Balkenendenorm van 193.000 euro de premies voor pensioen en sociale lasten niet mee genomen, waardoor je de norm niet zondermeer met het totale inkomen kunt vergelijken. Dat wordt door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) betwist. Een woordvoerder van het ministerie stelt dat het normbedrag bestaat uit een aantal bij elkaar opgetelde voorzieningen, te weten het belastbaar loon, pensioenafdracht, ontslagvergoedingen en overige voorzieningen (zoals levensloopregelingen).
Verdere actie
Nog dit weekend – uiterlijk begin volgende week – zal PBG een brief aan de gemeente sturen waarin het zijn bezwaren kenbaar maakt. Timmer: “Het betreft nog een voorgenomen besluit. We zullen daarom eerst met de gemeente in gesprek gaan. Dit accepteren we niet.”
Verdomhoekje
Volgens Timmer hebben PBG en de gemeente Den Haag hierover ander half jaar geleden al eens een gesprek gehad. “Het is daarom vervelend dat je iedere keer geconfronteerd wordt met deze berichtgeving en we in een verdomhoekje worden gestopt.” (Daan Marselis)