De ziekenhuizen in Nederland schieten nog ernstig tekort bij het terugdringen van wondinfecties die in de operatiekamer (OK) ontstaan. Doordat er slechts in 10 procent van de operaties volgens het boekje wordt gewerkt, overlijden er onnodig patiënten aan wondinfecties. Dit blijkt uit onderzoek van de NOS.
De Ziekenhuizen spraken in 2007 af om de vermijdbare sterfte in vijf jaar met de helft terug te dringen. Dit deden ze nadat uit onderzoek was gebleken dat in Nederlandse ziekenhuizen jaarlijks ruim 1.700 patiënten overlijden, terwijl dit voorkomen had kunnen worden. De ziekenhuizen voerden hiertoe in 2009 het VMS Veiligheidsprogramma in dat tien thema’s omvat waaronder het terugdringen van de post-operatieve wondinfecties.
Onwil
Dat bij slechts 1 op de 10 operaties de regels worden opgevolgd komt volgens berichtgeving van de NOS door onwil bij een deel van de artsen, verpleegkundigen en bestuurders. Lang niet alle ziekenhuizen hebben deze regels in hun protocollen verwerkt. Ze zijn er wel mee bezig, maar het tempo van de invoering van de maatregelen ligt laag. Dit komt onder meer doordat computersystemen die nodig zijn voor de registratie van gegevens niet met elkaar kunnen communiceren, meldt de NOS.
Effect
Ziekenhuizen die de maatregelen wel naleven, zien het aantal postoperatieve wondinfecties teruglopen. Zo is het aantal in het Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp gehalveerd sinds de invoering van een veiligheidsprogram in 2009. Het Amphia Ziekenhuis in Breda zag in dezelfde tijd een daling van 36 procent.
Vermijdbare schade
Het was de bedoeling dat voor het einde van dit jaar bij 9 op de 10 tien operaties uit het boekje werd gewerkt. Dit gaat niet lukken. Hierdoor overlijden er nog steeds onnodig patiënten aan postoperatieve wondinfecties.