Economen zijn kritisch over het plan van VVD en PvdA om de zorgtoeslag af te schaffen en een volledig inkomensafhankelijke premie in te voeren.
Minder transparant
Marcel Canoy, hoogleraar Zorgeconomie en hoofdeconoom bij adviesbureau Ecorys, vreest dat de zorg minder transparant wordt. Volgens Wim Groot, hoogleraar Gezondheidseconomie aan de universiteit van Maastricht, is het plan een “kansloze missie”. Volgens Canoy laat het huidige systeem duidelijk zien wat de zorg kost. “Als de toeslag verdwijnt, maakt dat de zorg minder transparant. Er is dan immers niet meer één prijs, maar een hele waaier van verschillende prijzen voor verschillende mensen.”
Nationaliseren
Groot vreest dat verzekeraars minder kunnen concurreren als de premie volledig afhankelijk wordt van het inkomen. Iedereen met hetzelfde inkomen betaalt dan dezelfde premie, ongeacht de zorgverzekeraar. “De verzekeraars kunnen misschien concurreren op de kwaliteit van de zorg, maar ik vraag me af of dat voldoende is”, aldus Groot. Volgens hem komt het plan neer op het nationaliseren van de zorg. De verzekeraars zullen zich verzetten, en kunnen weleens steun krijgen van de Europese Commissie, schat hij in.
Rust
Canoy is kritisch over de timing. “Ik denk dat je pas aan een systeem moet sleutelen als duidelijk is dat iets niet werkt. Sinds de hervormingen in 2007 duurde het een tijd voordat er rust kwam in de zorg. Nu het systeem een jaar redelijk functioneert, zou het slecht zijn om er op dit moment grote veranderingen in aan te brengen.”
Voorbarig
Zorgverzekeraars Nederland wil nog niet ingaan op de plannen. “We moeten eerst zien hoe dit uitpakt en wat ertegenover staat. Vooralsnog zijn de plannen voor ons niet officieel”, zei een woordvoerster. De zorgverzekeraars vinden het ook voorbarig’om nu al conclusies te trekken’ over een gang naar Brussel. (bron: ANP)