Patiënten in Nederland worden veel vaker operatief van hun amandelen afgeholpen dan elders in Europa. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen en onderzoeksbureau SiRM.
In vergelijking met het gemiddelde van andere Europese landen wordt het knippen van de tonsillen, oftewel de amandelen, liefst 72 procent vaker uitgevoerd. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied komt dat doordat we in Nederland behoudender zijn in het voorschrijven van antibiotica.
Minder vaak
“In verhouding tot vooral Zuid-Europese landen en de Verenigde Staten worden in Nederland veel vaker amandelen geknipt, juist om die reden’’, legt hij uit. Desalniettemin gebeurt het ook in Nederland al een stuk minder vaak dat de amandelen er bij een ontsteking aan moeten geloven. Er worden nu jaarlijks zo’n 29.000 amandelen geknipt, terwijl dat in 1970 nog vier keer zo veel was.
Richtlijn
Die scherpe daling is het gevolg van een studie, waaruit bleek dat het effect van knippen bij milde keelklachten gering is. Het onderzoek leidde tot een richtlijn, die nog altijd wordt aangescherpt. “Het beleid zal daarmee mogelijk nog iets verder aangescherpt kunnen worden”, aldus de woordvoerder. “Het is niet gezegd dat het aantal ingrepen daarmee nog iets verder zal dalen. Er blijft immers volgens deze richtlijn ook een substantiële groep over voor wie het verwijderen van neus- en keelamandelen een zeer nuttige ingreep is.” (ANP)