De ggz-aanbieders Brijder en PsyQ richten zich met het nieuwe project International Mental Health Services op psychische- en verslavingszorg aan expats. Zij zien hierin een gat in de markt; het huidige zorgaanbod is volgens de organisaties onvoldoende afgestemd op deze doelgroep.
Zij mikken in de eerste instantie op de circa 50.000 expats in en rondom Den Haag die werkzaam zijn bij een van de 199 internationale instellingen, zoals Shell. Het International Criminal Court of een van de 111 ambassades en consulaten. Het is de bedoeling dat het concept later landelijk wordt uitgerold op de bestaande PsyQ locaties in regio’s waar veel expats wonen en werken zoals Amsterdam en Rotterdam.
Expat-zorg
Regelmatig kampen expats met psychiatrische en/of verslavingsproblematiek, stellen de ggz-aanbieders. De ggz binnen Nederlandse gezondheidszorg is voor hen lastig te begrijpen en ontoegankelijk. Brijder en PsyQ bieden deze doelgroep daarom een behandeling in het Engels en in andere internationale talen. Daarnaast behandelen zij ook ’s avonds en in de weekenden. Bovendien beschikken ze over kennis van specifieke expat-problematiek.
De plannen voor International Mental Health Services worden nog verder uitgewerkt, meldt Brijder op haar website. Rond februari wordt het medezeggenschapstraject gestart, de eerste patiënten in behandeling genomen kunnen worden.