Neuroloog Jansen Steur, die in een omvangrijke strafzaak is verwikkeld, werkt als arts in een ziekenhuis in het Duitse Heilbronn. Dat meldt de NOS naar aanleiding van berichtgeving van RTV Oost.
Jansen Steur wordt ervan verdacht dat hij in het Medisch Spectrum Twente (MST) jarenlang mogelijk opzettelijk verkeerde diagnoses heeft gesteld. Hij vertelde zijn patiënten dat ze ernstige ziektes zoals alzheimer, parkinson of multiple sclerose hadden. Op basis van zijn diagnoses zijn mogelijk onnodige hersenoperaties uitgevoerd. In Nederland mag Jansen Steur niet meer als neuroloog werken.
Formeel
Zo lang hij verdachte is kan hem formeel niet worden verboden om in het buitenland als arts te werken, laat het Openbaar Ministerie in Nederland de NOS weten. Zijn diploma is in Duitsland gewoon geldig, werkgevers zijn zelf verantwoordelijk voor het screenen van hun artsen.
Strafzaak
De Schlossberg-Klinik in Heilbronn wil volgens de NOS niet reageren, maar RTV Oost meldt dat de directie de indruk heeft gewekt niets te weten van Jansen Steurs verleden. Tegenover een verslaggever van dezelfde omroep zegt Jansen Steur niet op de hoogte te zijn van het feit dat er in Nederland een strafzaak tegen hem loopt.
Klinieken
Het is niet duidelijk wanneer Jansen Steur in Heilbronn aan de slag is gegaan. Na zijn ontslag bij het MST in 2003, werkte hij vanaf 2006 in twee Duitse privé-klinieken en in een ziekenhuis in Nienburg, bij Hannover. Daar vertrok hij kort nadat de klinieken lucht hadden gekregen van zijn zaak in Nederland.
Spoeddebat
Het CDA wil dat minister Schippers actie onderneemt. Ze moet contact opnemen met de Duitse autoriteiten, vindt Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot. Die heeft een spoeddebat aangevraagd over de kwestie, liet ze vrijdag weten. Schippers moet ervoor zorgen dat Jansen Steur zo snel mogelijk stopt met zijn werk in het Duitse ziekenhuis. Ook vertegenwoordigers van andere politieke partijen dringen hierop aan. Een woordvoerder van Schippers laat weten dat de minister contact heeft gehad met haar collega’s in Duitsland en andere buurlanden over gegevensuitwisseling over geschorste en veroordeelde artsen. Een complicerende factor voor afspraken met Duitsland is dat dit soort zaken daar op het niveau van de deelstaten is geregeld. Duitsland telt zestien deelstaten, die allemaal hun eigen regeringen hebben. (ANP/Skipr)