De Europese Unie (EU) verwacht nog dit half jaar een akkoord rond een internationale zwarte lijst voor distunctionerende artsen. De Europese Commissie hamert al een tijd op een dergelijk overzicht van geschorste dokters. In de EU-lidstaten en in het Europees Parlement zou er grote steun zijn voor het voorgestelde waarschuwingssysteem, waarbij landen elkaar moeten informeren over het intrekken van een doktersvergunning.
“Europa moet een mechanisme creëren dat alle lidstaten verplicht om informatie over geschorste dokters met elkaar te delen. We hopen dat hierover voor eind juni een akkoord wordt bereikt”, aldus Europees Commissaris Michel Barnier (Interne Markt) maandag. In Nederland was er ophef ontstaan over de uitgeschreven Nederlandse arts Ernst Jansen Steur, die in een Duits ziekenhuis aan de slag kon.
Gebrek aan medewerking
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid maakt zich al langer sterk voor een Europese zwarte lijst. In maart 2011 deed Schippers een voorstel in deze richting, maar stuitte daarbij op gebrek aan medewerking bij uitgerekend Duitsland. “Wij willen een zwarte lijst, maar dat geldt niet voor alle andere landen”, aldus Schippers in 2011. “Tot nu toe hebben we geprobeerd tot een gezamenlijke Europese zwarte lijst te komen, maar Duitsland heeft bijvoorbeeld niet eens zo’n lijst. Ik blijf het proberen, maar ik kijk ook of er een tussenweg is door met de voorhoede vast aan het werk te gaan.” Ook erkent Duitsland het Nederlandse medische tuchtrecht niet.
Bellen
Ook in 2011 waren gedragingen van Jansen Steur de aanleiding voor de roep tot verscherpte controle op disfunctionerende artsen. Daarnaast was er destijds ophef over een Nederlandse vaatchirurg die in Schotland aan de slag ging terwijl hij in Nederland bij twee ziekenhuizen was weggestuurd. Volgens Schippers heeft het weinig zin om andere landen los van een zwarte lijst actief te informeren over disfunctionerende artsen. “Er zijn helaas heel veel artsen die niet meer mogen werken of anderszins een schorsing hebben”, aldus Schippers afgelopen weekeinde in Nieuwsuur. “Dan moet je de hele wereld bellen. Wie moet je dan bellen? Want je hebt geen idee.”
Artsen
Ook de Orde van Medisch Specialisten (OMS) is voorstander van een Europese zwarte lijst. De orde juicht het toe dat er snel zo’n lijst komt op Europees niveau, zegt woordvoerder Lilian Jansen.
De landelijke artsenfederatie KNMG wil toe naar een systeem waarin geschorste artsen de mogelijkheid wordt ontnomen zich in een ander Europees land te registreren, zodat zij in het buitenland niet meer kunnen verder werken. KNMG pleit voor een actieve informatie-uitwisseling tussen Europese registratie-autoriteiten over bevoegdheidsbeperkingen. Hilde van der Meer, woordvoerder van KPMG, noemt als geschikt middel hiervoor het systeem IMI (internal market information system) dat al wordt gebruikt door Europese medische organisaties om berichten uit te wisselen. Als in Nederland iemand bijvoorbeeld uit het BIG-register wordt geschrapt, kan dit bericht via IMI naar alle registratiebureaus worden uitgestuurd, zodat deze gewaarschuwd zijn en de geschrapte arts zich daar niet meer kan registreren. Al in 2011 heeft de beroepsvereniging in een brief aan minister Schippers (VWS) aangedrongen op de het actief uitwisselen van informatie over artsen met een bevoegdheidsbeperking tussen EU-landen om te voorkomen dat geschorste artsen in het buitenland verder werken. (ANP/Skipr)