Beroepsverenigingen in de geestelijke gezondheidszorg hebben felle kritiek op de plannen van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) om de vergoedingsgrond voor psychiatrische zorg drastisch aan te scherpen. Volgens de ggz-professionals is het conceptadvies schadelijk voor patiënten en druist het in tegen de medische ethiek.
In het conceptadvies brengt het CVZ een scherpe grens aan tussen psychiatrische ziekten en psychische klachten. Dergelijke klachten zouden niet langer vanuit de basisverzekering collectief vergoed moeten worden. “Wat we zeggen is dat we de behandeling van stoornissen vergoeden, dat zijn ook echt ziekten”, aldus CVZ-directeur Arnold Moerkamp in NOS Journaal. “Maar het hebben van een psychische klacht, dat moeten mensen misschien op een andere manier doen.”
Ernstige ziektebeelden
Volgens de beroepsverenigingen onder aanvoering van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVVP) zijn de plannen “schadelijk voor de publieke gezondheid en de belangen van grote groepen patiënten”. “De zaken die CVZ uitsluit zijn dementie, delirium, autisme na één jaar”, zegt Aartjan Beekman van de NVVP in het NOS Journaal. “Dat zijn niet zomaar klachten, dat zijn heel ernstige ziektebeelden.” Ook de behandeling van chronische psychische ziekten als een autistische stoornis, Asperger of Gilles de la Tourette zouden nog maar voor de duur van één jaar zorg vergoed worden.
Burgerlijke ongehoorzaamheid
Volgens de ggz-professionals is het onderscheid dat het CVZ maakt tussen stoornissen en klachten medisch-wetenschappelijk ongefundeerd. De klachten zijn volgens de professionals vaak juist een uitvloeisel van een achterliggende stoornis. De cesuur die het CVZ aanbrengt gaat niet alleen in tegen internationaal aanvaardde standaarden, ook is het advies strijdig met de medische beroepseed. “Het CVZ kan van alles vinden, maar als dokter heb ik een eed gezworen dat ik patiënten behandel”, zegt Beekman tegen de NOS. Beekman sluit burgerlijke ongehoorzaamheid daarom niet uit. Behandelaars zouden bijvoorbeeld een valse diagnose kunnen stellen die wel vergoed wordt.”Ik ben er niet voor maar je kunt allerlei omwegen gaan behandelen”, aldus Beekman.
Prematuur
Minister Schippers van Volksgezondheid benadrukt in eerste reactie dat het om een conceptadvies gaat en vindt het daarom prematuur om te reageren. Het CVZ komt in maart met een definitief advies, waarin ook de kritiek wordt meegewogen, maar directeur Moerkamp verwacht dat het advies in hoofdlijnen overeind blijft.