De vertrouwelijke gegevens van veel vermoedelijke medische missers en ongelukken in de zorg zijn dinsdag uitgelekt. RTL Nieuws heeft een lijst in handen gekregen met zo’n 1000 meldingen hierover die in de afgelopen 3 jaar door zorginstellingen zijn gedaan bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
De IGZ, die enorm is geschrokken van de zaak, heeft bij de politie aangifte gedaan nadat ze van RTL documenten had gekregen.
De aangifte van ‘op onrechtmatige wijze verkregen informatie’ is niet tegen RTL zelf gericht, aldus de IGZ. Waar de lijst vandaan komt, is niet bekend. RTL wil daarover niets zeggen. “RTL Nieuws bericht over de documenten vanwege het grote maatschappelijke belang ervan”, stelde de zender.
Volstrekt onacceptabel
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid vindt het “volstrekt onacceptabel” dat de privacygevoelige informatie van de IGZ is uitgelekt. Ze wil zo snel mogelijk weten hoe dat heeft kunnen gebeuren.
Ondertussen klinken er in de Tweede Kamer bezorgde reacties op het uitlekken van de meldingen. De VVD heeft aangekondigd schriftelijke vragen te gaan stellen aan minister Schippers en haar misschien naar de Kamer te roepen bij het komende vragenuurtje. Het CDA wil dat de minister het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) naar de zaak laat kijken.
Meldingen
Volgens RTL Nieuws, die de inhoud van de meldingen niet openbaar heeft gemaakt, biedt de lijst inzicht in wat er vaak fout gaat in ziekenhuizen en in spreek- en behandelkamers. De meldingen gaan over seksueel misbruik, zelfmoordpogingen, verwaarlozing van ouderen, ongelukken in operatiekamers en grote fouten door medisch personeel. In ruim 700 gevallen staan patiënten of nabestaanden met naam en toenaam vermeld. Ook worden er 300 overlijdensgevallen genoemd. Uit de lijst blijkt volgens RTL dat een verkeerde diagnose het vaakst leidt tot complicaties of het overlijden van een patiënt.
Openbaar
Patiëntenfederatie NPCF vindt dat de lijst met medische zaken niet “herleidbaar” openbaar mag worden. De organisatie noemt het zeer ernstig dat de privacygevoelige informatie terecht is gekomen bij RTL en wil dat de zaak snel tot op de bodem wordt uitgezocht.
Volgens Jan Klein, bijzonder hoogleraar Veiligheid in de Zorg, is het noodzakelijk dat de lijst met meldingen van misstanden in de zorg geanonimiseerd openbaar wordt gemaakt. Alleen als er openheid is, is volgens hem duidelijk wat de problemen zijn en kan iedereen ervan leren, zei hij voor de RTL-camera.
Toezicht
De IGZ houdt toezicht op ongeveer 40.000 instellingen en bedrijven waar in totaal zo’n 1,3 miljoen mensen werken. De inspectie ligt al tijden onder een vergrootglas vanwege kritiek op haar functioneren. (ANP/Skipr)
—
Kijk voor meer berichtgeving over de Inspectie voor de Gezondheidszorg in het dossier op Skipr.