Elf ziekenhuizen in Noord-Brabant geven patiënten voortaan dezelfde medicatie bij een hartinfarct. Dit voorkomt medicatiefouten en vergroot zo de patiëntveiligheid.
De elf ziekenhuizen gebruiken voortaan het medicijn Ticagrelor. “Eenduidige medicatie verbetert de kwaliteit van zorg voor patiënten die een hartinfarct hebben gehad,” vertelt interventiecardioloog Pim Tonino van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Hij is tevens voorzitter van de werkgroep Acuut Myocard Infarct die deze samenwerking in gang heeft gezet. Deze werkgroep werkt nauw samen met Netwerk Acute Zorg Brabant, dat gevestigd is in het St. Elisabeth Ziekenhuis.
Verschillende medicatie
Voorheen kregen Brabantse patiënten in de acute fase van een hartinfarct verschillende medicijnen toegediend. Zo verstrekte bijvoorbeeld de Regionale Ambulance Voorziening na het ECG in de ambulance medicatie aan een patiënt. De kans dat de patiënt in het ziekenhuis waar hij naar toe werd gebracht andere medicatie kreeg was groot. “Dit was geen wenselijke situatie omdat het medicatiefouten in de hand werkte die met het gebruik van één middel voorkomen kunnen worden,” aldus Tonino.
Ziekenhuizen
De elf deelnemende ziekenhuizen zijn: Jeroen Bosch Ziekenhuis, St. Anna Ziekenhuis, St. Elisabeth Ziekenhuis, Lievensberg Ziekenhuis, Amphia Ziekenhuis, Franciscus Ziekenhuis, TweeSteden ziekenhuis, Elkerliek Ziekenhuis, Catharina Ziekenhuis, Máxima Medisch Centrum en Ziekenhuis Bernhoven. Het is in Nederland nog niet eerder voorgekomen dat elf ziekenhuizen voor deze patiënten de handen ineen hebben geslagen.