Het huidige systeem om medische behandelingen te declareren, moet transparanter, eenvoudiger en minder fraudegevoelig worden. Dat vinden de zorgverzekeraars, zo meldt RTL Nieuws op basis van een rondgang langs Menzis, Achmea, CZ en VGZ.
De grote zorgverzekeraars scharen zich daarmee achter de kritiek die bestuursvoorzitter Roger van Boxtel van Menzis vorige week uitte. Volgens Van Boxtel is het huidige systeem van DOT’s een doolhof, dat fraude in de hand werkt. In actualiteitenrubriek Nieuwsuur http://nieuwsuur.nl/live/ herhaalde hij dinsdag nogmaals zijn pleidooi voor een eenduidiger systeem. Met het oog hierop wil Van Boxtel voor 60 tot 80 procent van het behandelaanbod terug naar het oude systeem van diagnose behandelingcombinaties (DBC’s). “Ziekenhuizen moeten weer rekeningen versturen die de verzekeraar, maar ook de dokter begrijpt”, aldus Van Boxtel.
Volumeprikkels
De drie andere grote zorgverzekeraars steunen in grote lijnen de oproep van Menzis. “Dit systeem is onvoldoende transparant”, stelt woordvoerder Marie-José van Gardingen van CZ. “Een groot probleem van het huidige systeem is dat vrij makkelijk onverzekerde zorg wordt gedeclareerd als verzekerde zorg.” Ook Achmea denkt dat het huidige declaratiesysteem verbeterd moet worden. VGZ pleit er met name voor om volumeprikkels uit het systeem te halen en het betalen per verrichting te vervangen door uitkomstfinanciering.
Fraude?
In de politiek en media is de afgelopen dagen veel te doen over veronderstelde “fraude” door ziekenhuizen en medisch specialisten. Hier zou op jaarbasis tussen de 50 en 130 miljoen euro mee gemoeid zijn, zo meldde RTL Nieuws eerder op basis van een conceptrapport over de rechtmatige besteding van zorgpremies. Vooralsnog hebben de zorgverzekeraars dit jaar voor 6 miljoen aan onrechtmatige en mogelijk frauduleuze declaraties opgespoord.
Censuur
Na publicatie door RTL heeft Schippers het conceptrapport over het Project Intensivering Controle en Toezicht (PINCeT) ook aan de Tweede Kamer gestuurd. Volgens RTL ontbreken in deze versie enkele opvallende passages, ondermeer over “de neiging om kosten af te wentelen op de belastingbetaler, premiebetaler of de omvang van het verzekerd pakket” en de breed gedeelde kijk op “controle als kostenpost”. VWS verklaart dit uit het feit dat er verschillende concepten in omloop zijn. Bij de oppositie leeft echter het vermoeden dat minister Schippers het conceptrapport welbewust heeft “gecensureerd” alvorens het naar de Kamer te sturen.
Concept
Het rapport is vorig jaar in de conceptfase blijven steken omdat de betrokken partijen, waaronder Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Orde van Medisch Specialisten het niet eens konden worden over de uiteindelijke definiëring en omvang van de fraude.
Complex
De Orde waarschuwt voor onbewezen verdachtmakingen. Volgens de orde heeft de overvloedige media-aandacht voor fraude een negatieve impact op de relatie tussen patiënt en arts, terwijl er bij onrechtmatige declaraties lang niet altijd sprake is van bewust frauduleus handelen. “Elke onjuiste declaratie is er één te veel”, zegt voorzitter Frank de Grave. “Dokters die frauderen handelen in strijd met de beginselen van de medische professionaliteit. Maar niet elke onjuiste declaratie is fraude.” De Grave wijst er op dat het declaratiesysteem complex is, niet altijd logisch en vaak voor meerdere uitleg vatbaar.