Organisatie van zorgondernemers ActiZ heeft dinsdag een handreiking sociale innovatie in de ouderenzorg gepresenteerd. De handreiking komt na een tweejarig experiment bij BrabantZorg. Het experiment had als doel te onderzoeken hoe ver medewerkers konden komen als ze de ruimte kregen om de zorg te vernieuwen.
Ideale zorg
BrabantZorg is tijdens het experiment begeleid door ActiZ en het Kenniscentrum Sociale Innovatie van de Hogeschool Utrecht. In drie teams werd eerst nagedacht over hoe de ideale zorg er zou moeten uitzien en vervolgens hoe deze geboden kon worden. Daar kwamen drie heel verschillende richtingen uit. Een van de teams wilde meer kleinschalige zorg met een grote rol voor de iPad. Een ander team wilde de familie van de cliënten veel meer bij de zorg betrekken en een derde team wilde af van functies en gaan werken naar competenties.
Veelbelovend
Na twee jaar blijken de ervaringen veelbelovend. Henk van de Werfhorst, voorzitter raad van bestuur BrabantZorg: “Het was voor ons als bestuurders echt wennen, dat loslaten. Je wilt meteen weer een stuurgroep opzetten om te gaan monitoren. En dat moet je nou net even niet doen. Maar uiteindelijk zijn we heel blij met het resultaat. Medewerkers blijken veel meer te kunnen dan ze zelf denken en dat is fantastisch.” BrabantZorg gaat de nieuwe werkwijze nu in de hele organisatie invoeren.
Netwerk
ActiZ wil een netwerk opzetten voor ouderenzorgorganisaties die net als BrabantZorg bezig zijn met sociale innovatie of ermee aan de slag willen gaan. Deze organisaties kunnen de komende jaren via dat netwerk hun kennis en ervaringen delen. ActiZ-directeur Aad Koster: “We hopen dat de handreiking die we vandaag presenteren veel organisaties aan het denken zet. Maar het moet uit organisaties zelf komen. We kunnen natuurlijk niet pushen, maar wel verleiden.”
Medewerkers van BrabantZorg over sociale innovatie
Bij de start in 2011