Een nieuw virtueel zorgnetwerk gaat van start om de kwaliteit van leven van ouderen en chronisch zieken te optimaliseren. Cliënt, specialist, huisarts, verpleging en mantelzorg worden via een virtueel netwerk verbonden. Dit wordt de komende maanden uitgerold in de Achterhoek op het Zorg op Afstand netwerk van Sensire en haar Medisch Callcenter MooiZo.
Zorginnovator Daan Dohmen en programma-manager innovatie zorg op afstand Tonnie Vogel van Sensire hebben dit vrijdag bekendgemaakt tijdens het Skipr e-health congres 2013 in de Jaarbeurs te Utrecht.
Gebruiksmogelijkheden
Op het zorgnetwerk kunnen onder meer thuismeet apps worden aangesloten. Het biedt daarnaast ook diagnostische mogelijkheden maar vooral begeleiding thuis in de omgang met een (chronische) aandoening en het zelf kunnen regelen en betrekken van het sociale netwerk van de cliënt, legt Dohmen uit.
Vervolgstap
Dohmen noemt dit virtuele netwerk een logische vervolgstap op de doorbraakinnovatie die door hem en Vogel het afgelopen jaar werd geïntroduceerd met de PAL4-iPad. “Inmiddels zijn meer dan 1000 in de cliënten in de Achterhoek aangesloten op het zorgnetwerk; op deze unieke infrastructuur bouwen we nu verder met nieuwe partners zoals huisartsen, ziekenhuis en verzekeraar natuurlijk” zegt Vogel.
Technologie
Het virtuele netwerk wordt mede mogelijk gemaakt door nieuwe technologische mogelijkheden die Dohmen afgelopen maand uit de Verenigde Staten wist mee te nemen (waarover hij op Skipr heeft geblogd). Zoals een nieuwe onafhankelijk platform videotechnologie waarmee zowel beeldzorg als ook diagnose als ecg, echo, stethoscoop en otoscoop op afstand kan worden ondersteund. “Het virtuele zorgnetwerk zal nadrukkelijk geen ‘eiland’ worden”, zegt Dohmen. Er wordt verbinding gemaakt met innovaties zoals FaceTalk van Radboud REshape en uiteraard zoeken we aansluiting bij de doelstelling van de NIA-partners (NPCF, KNMG en ZN) ten aanzien van Persoonlijke Gezondheidsdossiers en integratie naar ZIS en HIS.
Netwerk
De komende maanden zal het bestaande zorgnetwerk van Sensire in de Achterhoek worden uitgebreid en worden lopende successen op het gebied van COPD en hartfalen verder uitgebreid, zegt Dohmen. “Parallel is dezelfde richting in aanpalende regio’s te zien zoals bij ZZG ZorgGroep in Zuid-Gelderland en gehandicaptenzorgorganisaties als Siza en Dichterbij waar nu een proef loopt. Daarmee ontstaat in feite een groot netwerk waar ruimte voor innovatie gepaard gaat met nieuwe mogelijkheden voor zorg.”
Warme zorg met ICT
Het doel is om met inzet van e-health en ‘zorg op afstand’ de kwaliteit van leven te optimaliseren. “Koude ICT die zorgt voor warme zorg”, zegt Dohmen. Hij schetst dit aan de hand van een voorbeeld: een kleine groep ouderen die een iPad kregen om de mogelijkheden daarvan te ontdekken. Na deze proef met iPads waren er 700 aanmeldingen in de wijk van mensen die dit ook wilden. De iPad bleek hun wereld te vergroten. Dohmen noemt een vrouw van 90 die geen familie meer heeft. Haar wereld was erg klein geworden. Ze zag bijna niemand, kwam nergens en deed geen moeite zich te kleden. “Het weer gezien worden en een blik op de wereld is wat met de iPad-proef gerealiseerd hebben”, zegt Dohmen. “Het eerste wat deze oude dame deed bijvoorbeeld was in de spiegel kijken: zo zien de mensen mij via de iPad dus. Dat had als gevolg dat ze zich meteen een permanentje liet aanmeten, sieraden weer op deed.”
De komende maanden bericht Skipr over het verloop van deze ontwikkelingen.