De bruto inkomens van bestuurders van zorgverzekeraars zijn in 2012 met 4 procent gestegen, zo becijfert NRC Handelsblad op basis van de jaarverslagen. Ook verdienden de grote zorgverzekeraars een kwart tot de helft meer dan de beloningscode, die dit jaar van kracht is geworden, toestaat.
Met een totaalinkomen van 546 duizend euro voert de vertrekkende VGZ-bestuurder Martin Duvivier het beloningslijstje aan, gevolgd door CZ-topman Wim van der Meeren (432 duizend euro) en Menzis-bestuursvoorzitter Roger van Boxtel (384 duizend euro). Opvallend is de vertrekvergoeding van ruim drie ton voor de in april vorig jaar opgestapte VGZ-bestuurder Martin Bontje.
Wopt
Van Achmea-topman Roelof Konterman, voorzitter van de divisie zorg, zijn vooralsnog geen inkomensgegevens bekend. Vorig jaar was Konterman blijkens de jaarlijkse bekendmaking in het kader van de Wet Openbaarmaking uit Publieke middelen gefinancierde Topinkomens (Wopt) met een jaarsalaris van bijna 513 duizend euro de best verdienende zorgverzekeraar.
‘Verzwijgen’
In het jaarverslag van Achmea is alleen de geaggregeerde bezoldiging van de zorgtop terug te vinden. Uit het jaarverslag blijkt dat 62 topmanagers bij de zorgdivisie van Achmea voor zo’n 8,9 miljoen euro op de loonlijst staan. Dit komt neer op een gemiddelde beloning van zo’n 144 duizend euro. Voor NRC Handelsblad is deze weergave reden om te schrijven dat Achmea de salarissen van de top “verzwijgt”.
Transparant
Volgens een woordvoerder van Achmea is dit onjuist en geeft Achmea dezelfde informatie als voorgaande jaren. “We zijn volkomen transparant over de inkomens”, aldus de woordvoerder. “In het jaarverslag staat het inkomen van de zorggroep als geheel en de individuele inkomens zijn terug te vinden via de Wopt-lijst van de overheid.”
Normering
Omdat de zorgverzekeraars met collectief geld werken zijn hoge salarissen in de top politiek omstreden. In het kader van de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (WNT), die sinds begin dit jaar van kracht is, geldt dan ook voor zorgverzekeraars een inkomensnorm. Deze aparte sectorale norm is vastgesteld op 300 duizend euro per jaar. Dit betekent dat de grote zorgverzekeraars komend jaar een kwart tot bijna de helft van hun inkomen moeten gaan inleveren.
Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog.
Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg.
Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.