Zeven ziekenhuizen in Amsterdam gaan anonieme patiënteninformatie met de politie delen om zo bij te dragen aan een gerichtere aanpak van geweld, zo meldt NRC Handelsblad. De driejarige pilot start in september en de kostem van één ton worden vergoed door het ministerie van Justitie.
Geweldsslachtoffers op de spoedeisende hulp zal ondermeer gevraagd worden hoe laat ze zijn toegetakeld, waar, en met welk wapen. De ziekenhuizen verzamelen die informatie, ontdoen die van persoonsgegevens, en spelen de informatie door aan de politie en aan gemeente Amsterdam.
Patrouilleren
De pilot is gebaseerd op het voorbeeld van Cardiff in Wales. Daar geven ziekenhuizen sinds 2003 informatie door. Dit heeft geleid tot een afname van geweld met 40 procent. De politie kon op de uitgaansavonden in het weekeinde gerichter patrouilleren op plekken waar geweldsincidenten vaak bleken voor te komen.
Voorwaarden
Voor Nederland is de informatiedeling een primeur. Niet eerder werkten ziekenhuizen en politie op een dergelijke manier samen. Wel zijn er strikte voorwaarden verbonden. Zo mag de informatie niet herleidbaar zijn tot individuele patiënten. Een toetsingscommissie in de ziekenhuizen controleert de rapportages die naar de politie gaan op privacyschending. Ook mag de politie de gegevens alleen gebruiken voor preventie en niet voor het opsporen van misdaden.