Communicatie en informatievoorziening zijn de achilleshiel in de samenwerking tussen huisartsen en ziekenhuizen. Dat vinden huisartsen, zo blijkt uit een onderzoek van onderzoeks- en adviesbureau MediQuest.
Medisch specialisten zijn volgens de huisartsen vaak moeilijk bereikbaar en specialistenbrieven komen te laat of blijven zelfs helemaal achterwege. Ook hebben huisartsen klachten over de wachttijden, het bekendmaken van onderzoeksresultaten en de communicatie met het ziekenhuis.
Ketenzorg
Volgens MediQuest heeft de verbreiding van ketenzorg geen noemenswaardig effect op de scores. Opvallend, vindt MediQuest, want communicatie en informatievoorziening vormen het wezen van ketenzorg. Toch krijgen specialismen die nadrukkelijk bij ketenzorg betrokken zijn, zoals cardiologie en interne geneeskunde, geen hogere waardering van de huisartsen. Het specialisme dat volgens de huisartsen het beste communiceert is kindergeneeskunde. Oogheelkunde kent voor dit aspect de laagste gemiddelde tevredenheidscore.
Patronen
Het onderzoek laat zien dat er binnen elk ziekenhuis grote verschillen in de beoordeling van communicatie per specialisme zijn. “Dit biedt afdelingen de mogelijkheid om bij elkaar te kijken en te leren waar en hoe verbetering mogelijk is, en hoe bestaande patronen doorbroken kunnen worden om betere afstemming in de keten tot stand te brengen”, zegt directeur Jon Schaefer van MediQuest.
Doelmatig
Volgens Schaefer levert betere communicatie tussen huisartsen en ziekenhuizen legio voordelen op. “Wanneer zorgverleners samenwerken en de zorg hiermee doeltreffender inrichten, leidt dit tot betere kwaliteit van zorg, lagere kosten en een hogere patiëntveiligheid, bijvoorbeeld door betere medicatieoverdracht”, aldus Schaefer. “De afstemming tussen verschillende zorgverleners is het gebied waar nog heel veel winst te behalen valt om de zorg kwalitatief beter en doelmatiger te maken.”
In het onderzoek onder duizend huisartsen zijn ruim 14 duizend oordelen uit de periode 2011 tot en met 2013 verzameld over elf specialismen in 68 ziekenhuislocaties.