Ultrasone beeldvorming zal steeds meer terrein winnen ten opzichte van duurdere en voor de patiënt belastender vormen van diagnostiek zoals MRI en röntgen. Dat voorspelt general manager ultrasound Conrad Smits van technologieconcern Philips.
“Ultrasone apparatuur zoals we die nu ontwikkelen is mobiel, eenvoudig te gebruiken en relatief goedkoop”, aldus Smits. “Daarmee komt er voor meer patiënten op grote schaal snellere diagnostiek beschikbaar.”
Smits deed zijn uitspraken bij de presentatie van Philips’ nieuwste innovatie op het gebied van ultrasound. EPIQ luidt volgens Smits een nieuw tijdperk in op het terrein van geavanceerde ultrasound. Niet alleen kent EPIQ een tot voor kort ondenkbare helderheid, scherpte en snelheid, ook kunnen verschillende data door slimme software direct met elkaar verbonden en vergeleken worden. Daarbij is het apparaat compact en eenvoudig in het gebruik.
Onnodig onderzoek
Volgens Smits kan ultrageluid bijdragen aan goedkopere, efficiëntere zorg doordat onnodige en dure diagnostiek wordt voorkomen. Als voorbeeld haalt Smits de manier aan waarop in de ziekenhuizen tot voor kort op vocht in de buikholte van traumapatiënten werd gescreend. Dat gebeurde standaard met een MRI-scan, duur en tijdrovend. Met de nieuwe generatie ultrasone diagnostische apparatuur kunnen artsen snel en eenvoudig vast stellen of er wel of geen vocht aanwezig is. Zodoende krijgen alleen patiënten die het echt nodig hebben een MRI-scan.
Schadelijk
Bredere toepassing van ultrasone apparatuur bevordert volgens Smits de doorloopsnelheid van patiënten en draagt daarmee bij aan kostenreductie binnen het ziekenhuis. Maar ook patiënt heeft volgens Smits baat bij de toepassing van ultrasone apparatuur aangezien de patiënt daarmee niet onnodig wordt bloot gesteld aan schadelijke radioactieve straling.