Het vertrouwen in specialisten, huisartsen en ziekenhuizen is licht gedaald, maar nog altijd groot. Dat constateert onderzoeksinstituut NIVEL op basis van de nieuwste editie van de ‘Barometer.
Op een schaal van honderd scoren medisch specialisten en huisartsen in de nieuwste barometer respectievelijk 88 en 87. In 2010 was dit nog 90 en 89. De ziekenhuizen krijgen een vertrouwensscore van 73, vier punten lager dan in 2010.
Ook ten aanzien van andere medische professionals is een dalende, maar nog altijd hoge vertrouwensscore te zien. Verpleegkundigen scoren 85 (was 89), tandartsen gaan van 90 naar 85 en apothekers zakken van 88 naar 84.
Care
Anders is het in de niet-curatieve zorg. Krijgt de thuiszorg nog een vertrouwensscore van 50 (was 53), verpleeghuizen zakken van 36 naar 32 en de ggz zakt van 32 naar 30. Dit betekent dat de Nederlander met een score van 45 meer vertrouwen heeft in alternatieve artsen dan in deze sectoren.
Het minste vertrouwen krijgen indicatieorganen, die dalen van 19 naar 18, en verzekerings- c.q. keuringsartsen (van 18 naar 17). De zorgverzekeraars, die dit jaar voor het eerst gescoord zijn, komen uit op 31 punten.
Cruciaal
In een toelichting op de barometer noemt NIVEL vertrouwen in de gezondheidszorg “cruciaal”. “Als patiënten geen vertrouwen hebben in zorgverleners, zorginstellingen of de gezondheidszorg, dan zullen ze minder snel medische hulp zoeken of de adviezen van een arts opvolgen”, aldus NIVEL.
De gegevens in de ‘Barometer Vertrouwen’ zijn verzameld binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het NIVEL. Dit panel bestaat uit ongeveer 9000 personen van 18 jaar en ouder.