Zorgorganisatie Careyn gaat 25 miljoen euro bezuinigen. Als gevolg hiervan verdwijnen circa 650 formatie-eenheden, ongevaar 10 procent van het totaal. In totaal worden daarmee circa duizend werknemers boventallig. Niet duidelijk is om hoeveel gedwongen ontslagen het gaat.
Careyn garandeert het salaris van de getroffen werknemers voor maximaal een jaar. Ook zorgt Careyn voor outplacementbegeleiding. Bij herplaatsing in een lagere salarisschaal wordt het salaris op de persoonlijke schaal bevroren. Een baangarantie, zoals de vakbonden wilden, heeft Careyn niet in de aanvulling op het Sociaal Plan willen opnemen.
Afbouwen
De 13 verzorgings- en verpleeghuizen die Careyn onder zijn hoede heeft, worden het hardst getroffen door de reorganisatie. In totaal moet deze Careyn-tak 14 miljoen euro besparen. De maatregel is nodig omdat het kabinet de huidige verzorgingshuiszorg volledig afbouwt. Met ingang van 2014 worden geen nieuwe indicaties meer afgegeven voor verzorgingshuiszorg.
Afhankelijk van de omstandigheden gaat Careyn de verzorgingshuizen sluiten dan wel geschikt maken voor verpleegzorg of zelfstandig wonen in combinatie met extramurale zorg.
De verpleeghuiszorg kan komend jaar een tariefkorting tegemoet zien. Om de bedrijfsvoering efficiënter te organiseren gaat Careyn facilitaire zaken zoals schoonmaak en technisch onderhoud slimmer organiseren en zo veel mogelijk uitbesteden. Ook de thuiszorgpoot van Careyn heeft te maken met lagere productieafspraken met de zorgkantoren in 2014 als gevolg van de uitwerking van het regeringsbeleid. De kortingen worden grotendeels opgevangen door beperking van de overhead en het verminderen van de inzet van uitzendkrachten.
Met een jaaromzet van bijna 470 miljoen euro is Careyn één van de grootste aanbieders van verzorging, verpleging en thuiszorg. Careyn is actief in Zuid-Holland, Noord-Brabant en Utrecht. De totale personeelsformatie komt uit op ruim zevenduizend fte.