ActiZ en de vakbonden CNV Publieke Zaak, NU’91 en FBZ dienen dinsdag hun sectorplan in bij de ministeries van VWS en SZW. Hierin staan voorstellen om de gevolgen van de kabinetsmaatregelen voor de verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg (vvt) zo goed mogelijk op te vangen, met name op het gebied van werkgelegenheid.
ActiZ en de bonden verwachten dat tienduizenden banen verloren gaan als gevolg van de hervormingen in de ouderenzorg. In het sectorplan staan voorstellen voor grootschalige om- bij- en doorscholing om medewerkers zoveel mogelijk te behouden. Waar dat niet mogelijk is, willen zij werknemers helpen een baan te vinden in een andere sector.
Sectorplan VVT
Met het sectorplan is 130 miljoen euro gemoeid. De branche draagt zelf 50 procent bij. Met 450.000 werknemers is de vvt de grootste branche van Nederland. Het ministerie van SZW geeft alle sectoren de mogelijkheid een sectorplan in te dienen. Daarvoor is 600 miljoen euro voor alle sectoren beschikbaar. ActiZ noemt het sectorplan een belangrijk onderdeel van het werkgelegenheidsplan dat de brancheorganisatie in oktober opstelde samen met CNV Publieke Zaak, NU’91 en FBZ. “Alle onderdelen van dit plan, waaronder ook de nieuwe cao-vvt, moeten samen de effecten van de kabinetsplannen dempen”, meldt ActiZ in een persverklaring.
Dienstencheques
Naast het sectorplan willen ActiZ en de bonden ook op andere manieren werken aan de werkgelegenheid. Zo wordt aandacht gevraagd voor de mogelijkheid van ‘dienstencheques’ zoals deze in België zijn ingevoerd. Dienstencheques zijn gesubsidieerde coupons waarmee cliënten bijvoorbeeld huishoudelijke hulp kunnen inkopen. Daarnaast is duurzame inzetbaarheid van medewerkers onderdeel van het plan. In de nieuwe cao-vvt, waarover bonden en ActiZ in december een akkoord hebben bereikt, staan afspraken over een gezamenlijke agenda met alle vakbonden over de problematiek in de Wmo.