Als het aan de zorgverzekeraars ligt hebben drie van de negen ziekenhuizen in de regio West in Zuid-Holland straks geen afdeling spoedzorg meer. Daarnaast wordt bij zes van de negen de intensive care omgezet in een lichtere vorm van spoedzorg. Dat meldt Medisch Contact op basis van het nog vertrouwelijke Regioplan Acute Zorg voor de regio West.
De drie ziekenhuizen die straks geen spoedpost en geen SEH meer hebben zijn het Langelandziekenhuis in Zoetermeer, Ziekenhuis Bronovo in Den Haag en het Diaconessenhuis in Leiden. Wat betreft de intensieve zorg in Zuid-Holland hebben als het aan de zorgverzekeraars ligt straks alleen nog het HagaZiekenhuis, het LUMC en het Medisch Centrum Haaglanden een intensive care van niveau 3. De andere zes ziekenhuizen krijgen dan een Post-anesthesia Care Unit (PACU) in plaats van hun intensive care niveau 1 of 2.
Kwaliteitsvisie Spoedeisende Zorg
Het Regioplan Acute Zorg voor de regio West is in lijn met de Kwaliteitsvisie Spoedeisende Zorg die Zorgverzekeraars Nederland in februari 2013 publiceerde. Daarin stelt ZN dat het de complexe spoedeisende zorg wil concentreren in minder ziekenhuizen. Alleen ziekenhuizen die hoogcomplexe laagvolume spoedeisende zorgstromen aanbieden zouden in de toekomst over een SEH beschikken. De herinrichting zou volgens het plan de komende jaren geleidelijk gestalte krijgen via de zorginkoop.
Verzet ziekenhuizen
Het plan van de zorgverzekeraars stuit volgens Medisch Contact op flink verzet van de ziekenhuizen. Een gehoord bezwaar is dat lang niet altijd vooraf valt te voorspellen in welke ‘zorgstroom’ een patiënt terechtkomt. “Je kunt een patiënt met een AAA op elke SEH of spoedpost tegenkomen. Omdat een snelle operatie geboden is, moet ieder ziekenhuis met een spoedpost dus óók over een ic beschikken”. Een citaat van een arts die anoniem wil blijven: “Een PACU is geen goed alternatief omdat het ‘niet meer is dan een verkoeverkamer. Bovendien is de unit ’s avonds, ’s nachts en in het weekend dicht. Dan is er dus geen enkele ic-voorziening in het ziekenhuis”.
Het Regioplan Acute Zorg voor de regio West is onder auspiciën van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) opgesteld door een team van vertegenwoordigers van zes zorgverzekeraars. Ook elders in Nederland zijn zorgverzekeraars in gesprek met ziekenhuizen over de herinrichting van de spoedzorg. Ziekenhuizen zijn hier zeer huiverig voor omdat ze vrezen veel patiënten te zullen mislopen. Daarnaast zijn de ziekenhuizen bang dat verlies van de spoedzorg gepaard gaat met de uitholling van aanpalende specialismen.
Hoofdlijnenakkoord
“Het is nog geen eindplaatje”, zegt een woordvoerster van ZN tegen Skipr over het uitgelekte Regioplan Acute Zorg voor de regio West. “Zorgverzekeraars voeren een dialoog om gezamenlijk tot een plan te komen.” Daarbij zijn behalve de ziekenhuizen zelf ook onder meer huisartsenposten, patiëntenorganisaties, ambulancediensten betrokken. Aanleiding voor de gesprekken zijn de afspraken in het hoofdlijnenakkoord over het concentreren en spreiden van spoedzorg om de kosten beheersbaar te houden en de kwaliteit hoog te houden, benadrukt de ZN-woordvoerster.