Het afgelopen jaar is bij ongeveer 101.500 mensen in Nederland kanker geconstateerd. Dat is vrijwel hetzelfde aantal (plus 0,6 procent) als in 2012, toen bij 100.800 mensen deze diagnose werd gesteld. Dat heeft het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) in Utrecht maandag bekendgemaakt. Het IKNL baseert zich op cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie.
In 25 jaar is het aantal nieuwe gevallen van kanker in Nederland verdubbeld, aldus het IKNL. Mannen krijgen vaker kanker dan vrouwen, 52.500 tegen 49.000. Borstkanker komt het meeste voor, met 14.600 gevallen in 2013, gevolgd door huidkanker met circa 14.400. Ook darmkanker, longkanker en prostaatkanker komen relatief vaak voor. De kans om kanker te krijgen, neemt volgens het centrum iets af nu het aantal nieuwe gevallen vrijwel gelijk blijft maar de bevolking groeit.
Stijging nieuwe patiënten
Het IKNL verwacht dat het aantal nieuwe patiënten de komende jaren met ongeveer 3 procent per jaar zal stijgen. Dat komt onder meer door de vergrijzing. De levensverwachting is het afgelopen decennium met 3 jaar gestegen. Als mensen langer leven, neemt de kans op kanker toe. In 2012 stierven 43.741 mensen door kanker, berekende het CBS. Dat waren er 541 meer dan in 2011. Ook voor dit cijfer geldt dat door de groeiende bevolking er sprake is van een daling van sterfte door kanker, vooral bij mannen.
Vroeger behandelen
Ongeveer de helft van alle kankerpatiënten geneest, aldus het centrum. Dat heeft te maken met het ontdekken van de ziekte in een vroeger stadium, effectievere behandelingen en het feit dat een aantal vormen van kanker steeds minder voorkomt. Dat geldt vooral voor maagkanker en longkanker bij mannen. (ANP)