Kankerpatiënten die in aanmerking komen voor protonentherapie, kunnen in de toekomst ook in Amsterdam en Maastricht terecht. Het UMC in Maastricht en een Amsterdams consortium van het AMC, VUmc en Antoni van Leeuwenhoek hebben hiervoor een vergunning gekregen.
Wel moeten de betrokken ziekenhuizen de financiering en de contractering met de zorgverzekeraars zelf nog regelen, zo laat een woordvoerder van VWS weten. Over de nieuwe behandelingswijze ontstond vorig jaar discussie, nadat zorgverzekeraars er op aandrongen om slechts één vergunning te geven. Volgens de verzekeraars is er bij vier vergunningen sprake van overaanbod.
Eerder kregen het UMC Groningen en een samenwerkingsverband van het Erasmus MC (Rotterdam), LUMC (Leiden) en TU Delft al een vergunning voor het behandelen met protonentherapie. Daarmee zijn nu alle vier de aanvragen die bij VWS waren binnengekomen, gehonoreerd. De zorgverzekeraars zijn nog steeds niet enthousiast. “We denken dat een of twee centra voldoende zijn voor de vraag die ernaar is”, zegt een woordvoerster van Achmea. Die trekt samen met andere zorgverzekeraars op in deze kwestie. “Op het moment dat de centra af zijn, is de wetenschap waarschijnlijk ook al een stuk verder”, verwoordt de woordvoerster de vrees van de verzekeraars.
Bij protonentherapie wordt bestraald met geladen deeltjes (protonen), die nagenoeg hun volledige energie precies op de juiste plaats in de tumor afgeven. De behandeling met protonen richt minder schade aan in het lichaam dan de gangbare bestraling. De therapie wordt nu nog niet aangeboden in Nederland. (ANP/Skipr)