Rob Dillmann, bestuursvoorzitter van het topklinische ziekenhuis Isala in Zwolle, vreest spanning tussen de top van de Nederlandse ziekenhuizen en het ministerie van Volksgezondheid. “Er lijkt sprake van een vertrouwensbreuk.”
Dit zegt Dillmann in het oktobernummer van Skipr magazine tegen interviewer Willem Wansink. De Isala-topman stelt dat het ministerie de ziekenhuizen ten onrechte van fraude heeft beschuldigd. “Daardoor is er voor geen enkele jaarrekening van een ziekenhuis een goedkeurende verklaring over 2013 afgegeven. Buitengewoon ongelukkig.”
Fraudekaart
Dillmann: “Het ministerie heeft ons een slechte dienst bewezen. VWS heeft bewust de fraudekaart getrokken en ons daarmee een spaak in de wielen gestoken. Zodra het woord fraude valt, wordt het voor elke organisatie in relatie met de accountant en de banken erg ingewikkeld.”
Volgens Dillmann wilden de ziekenhuizen de problemen met de diagnosebehandelcombinaties (dbc’s) oplossen door over te stappen op het zogeheten DOT-traject. “Uiteraard gaat zo’n ingewikkelde overgang gepaard met administratieve onhelderheden. Dat heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NzA) ertoe gebracht normen op te stellen die met terugwerkende kracht moesten worden ingevoerd.”
Zelf oplossen
Rob Dillmann heeft het evenmin voorzien op de Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ). “De IGZ vraagt niet of je eventuele problemen zelf wilt oplossen, maar ze levert de oplossingen er meteen bij. Met de mededeling dat te implementeren, want zo moet je het doen. Dat leidt niet tot de meest optimale oplossingen en is lang niet altijd kostenefficiënt. Het maakt organisaties af en toe dol, omdat je opnieuw met een stuurgroep, een rapportagelijn en een inspectiebezoek wordt opgezadeld.”
Hij gebruikt het beeld van een voodoo-pop met naalden erin om het kwaad uit te bannen. “Er zit kennelijk iets in de ziekenhuizen waar inspecteurs zich ongemakkelijk bij voelen. Zij realiseren zich niet wat al die kritiek met onze werkorganisatie en mensen doet. In plaats van de interne motivatie te stimuleren, dwingt de inspectie dat extrinsiek af. Dat levert op den duur een tegenbeweging op.”
Primaire werkproces
Volgens de Isala-topman moet de inspectie zeker haar werk doen en kritische vragen stellen. Dillmann: “Maar ik vind het wel apart dat de IGZ meent tot op het niveau van het primaire werkproces voorschriften te moeten geven. Andere inspecties op andere terreinen gaan daar niet zo ver in. Misschien hadden de ziekenhuizen tien jaar geleden al beter georganiseerd moeten zijn. Dat is een punt: ziekenhuizen moeten op sommige aspecten wakker worden geschud. Maar dat zijn ze vaak allang.” Zijn advies aan de IGZ? “Let op hoever je wilt gaan in het voorschrijven hoe wij de dingen moeten organiseren.”