Pluryn heeft een langlopend arbeidsconflict met twee medewerkers verloren. Dat blijkt uit een uitspraak die de rechtbank Apeldoorn onlangs publiceerde. De zaak ging over een incident in een nachtdienst, waarbij een bewoner gewond raakte. Pluryn wilde de medewerkers tot twee keer toe ontslaan. De rechter is het daar niet mee eens en haalt flink uit naar de organisatie voor gehandicaptenzorg. Pluryn moet één van de medewerkers bijna anderhalve ton betalen.
In de nacht van 9 juni 2013 liet een volwassen man met een fors postuur en het verstandelijke niveau van een 5-jarige zich vallen in een halletje van zijn woongroep. Hij schreeuwde en spartelde met zijn armen en benen, zo schrijft de rechtbank. Drie medewerkers probeerden de man te verplaatsen uit het halletje. Daarbij heeft de bewoner een schaafwond opgelopen.
Ontbindingsverzoek
Pluryn wilde van twee van de drie medewerkers af en deed hetzelfde jaar nog een ontbindingsverzoek bij de kantonrechter, de derde medewerker kreeg alleen een waarschuwing. De rechter oordeelde in november dat de medewerkers geen verwijt viel te maken, dat ze zonder voorwaarden in dienst konden blijven en dat een mediationtraject wenselijk zou zijn, om het onderlinge vertrouwen te herstellen. Ook een waarschuwing was volgens de rechter niet op zijn plaats.
Vertrouwensbreuk
Dit mediationtraject is doorlopen, maar heeft volgens Pluryn niet het gewenste effect gehad. Daarom ging ze deze zomer weer naar de rechter om een nieuw ontbindingsverzoek te doen. “Er is een vertrouwensbreuk die niet kan worden hersteld”, schrijft de Stentor op uit de mond van de advocaat van Pluryn.
En dit schoot de rechter in het verkeerde keelgat. De mediation mocht volgens de rechter niet gebruikt worden om alsnog het gelijk over het ontslag te halen. “Ook de toonzetting van het nu voorliggende ontbindingsverzoek, waarin fors is ingespeeld op het sentiment dat de relatie verstoord is omdat één partij dat nu eenmaal vindt, wordt niet gewaardeerd en al helemaal niet om die enkele reden gehonoreerd”, aldus de rechter in de uitspraak.
Factor 5
Van de twee medewerkers wil één in dienst blijven van Pluryn. Deze mag volgens de rechter “geen strobreed in de weg gelegd worden”. De andere medewerker koos toch voor een ontbinding. De rechter besliste dat Pluryn daar stevig voor moet betalen: een uitzonderlijk hoge kantonrechtersformule van factor 5: bijna anderhalve ton.
De kantonrechter vindt het de hoogste tijd dat de stichting de verdere afwikkeling van dit geschil uit handen neemt van het lokale management en verplaatst naar een hoger niveau binnen de organisatie, “waar mogelijkerwijs wel het inzicht bestaat dat er situaties kunnen zijn om nederig toe te geven dat er inschattingsfouten zijn gemaakt. Een goed werkgever behoort daartoe in staat te zijn.”