De zorgverzekeraars in Nederland moeten opgaan in één landelijke overheidsorganisatie die van de basiszorgverzekering weer een publieke taak maakt. De SP pleit daar maandag voor, in aanloop naar het Kamerdebat over de begroting van Volksgezondheid deze week.
SP-Kamerlid Renske Leijten wil daarmee een einde maken aan de marktwerking in de zorg. Dan kan volgens haar honderden miljoenen euro’s aan uitvoeringskosten bespaard worden. Er komt dan ook een einde “aan de concurrentie tussen verzekeraars en aan de eindeloze onderhandelingen die nu plaatsvinden tussen zorgverzekeraars en zorginstellingen”.
Lagere premie
Eén landelijke organisatie kan volgens Leijten veel goedkoper werken en dan kunnen de zorgpremies omlaag. “Daarbij laten we de tijd van winst maken met duur betaalde premies ook achter ons.”
Volgens Leijten heeft het nieuwe zorgstelsel dat in 2006 werd ingevoerd geleid tot steeds hogere ziektekostenpremies, een hoger eigen risico en een kleiner basispakket. Ze stelt dat de Zorgverzekeringswet is gestoeld op een verkeerde aanname, namelijk dat marktwerking en concurrentie ervoor zouden zorgen dat alles goedkoper en beter wordt. Leijten: ,,Het tegenovergestelde is waar: het heeft ons alleen maar op kosten gejaagd en we hebben daar steeds minder voor teruggekregen. Met de Landelijke Zorgvoorziening brengen we de zorg terug waar het hoort: bij de mensen en de professionals.”