De Nederlandse bloedbank Sanquin wil uitbreiden in Amerika. Maar daar zijn flinke risico’s aan verbonden. De Food and Drug Administration (FDA) dreigt investeringen te blokkeren. En de commerciële koers ligt niet goed bij de Nederlandse donoren.
Dit blijkt uit onderzoek van de Volksrant.
Berispingen
Sanquin moest eerder dit jaar alle investeringen uitstellen omdat onduidelijk is of de FDA het productieproces van plasmaproducten goedkeurt. Sanquin had daarvoor een contract afgesloten met farmaceut Baxter. De afgelopen weken waren inspecteurs van de FDA in Nederland om Sanquin door te lichten. Bij twee vorige bezoeken constateerden zij tekortkomingen en werd het bedrijf berispt. Een nieuwe berisping zou grote gevolgen hebben voor Sanquin.
Beloning
De commerciële koers van Sanquin ligt niet goed bij de Nederlandse bloeddonoren, die gratis bloed geven. Bestuursvoorzitter Maarten Le Clerq wil het bedrijf echter niet opsplitsen in een publiek en een privaat deel, waar velen voor pleiten. Ook was er veel kritiek op de beloning van de bestuurders van Sanquin. Uit jaarverslagen blijkt dat de bloedstichting de gewezen bestuursvoorzitter Theo Buunen nog anderhalf jaar heeft doorbetaald nadat hij in het najaar van 2012 afscheid nam. Dat heeft Sanquin een half miljoen euro gekost. Drie ontslagen bloedbankmanagers kregen in 2013 in totaal ruim een miljoen euro aan ontslagvergoeding mee.
Verlies
Sanquin is in Nederland wettelijk verantwoordelijk voor de inzameling van bloed van donoren, het bewerken daarvan en de levering aan ziekenhuizen. Er werken bijna 2900 mensen en er zijn 380 duizend bloeddonoren ingeschreven. Het bedrijf had in 2013 een omzet van 393 miljoen euro, waarvan de helft in Nederland, maar Sanquin kampt al jarenlang met verliezen.