Personeel van het Erasmus MC in Rotterdam traint dagelijks op ebola. “Op de spoedeisende hulp, de intensive care en de afdeling interne geneeskunde wordt iedere dag met een aantal medewerkers getraind om ervoor te zorgen dat iedereen de kennis en vaardigheden actueel houdt.” Dat zei Stephanie Klein Nagelvoort-Schuit, hoofd van de SEH-afdeling van het Erasmus MC, zaterdag.
Het Erasmus MC is, naast het LUMC in Leiden en het UMCG in Groningen, een van de drie academische ziekenhuizen waar patiënten met ebola in Nederland naartoe gebracht worden.
Uitkleden
Volgens Klein Nagelvoort is het van groot belang dat medisch personeel routine heeft bij het aan- en vooral uittrekken van de ebolapakken. “Bij het uitkleden bestaat het grootste risico. Je bent dan moe, hebt het warm, bent gespannen”, legt ze uit. “Maar als je contact gehad hebt met een ebolapatiënt is het van groot belang dat er dan niets mis gaat. De kans is groot dat er lichaamssappen op het pak zitten, en die zijn juist besmettelijk.”
Dagelijks gaat ook medisch personeel naar de ruimtes toe die ingericht zijn voor de opvang van ebolapatiënten. “Ze oefenen dan met de logistiek in die ruimtes. Ze lopen de route na van een patiënt als die binnenkomt. Ze moeten bijvoorbeeld meteen het 06-nummer van de patiënt noteren, of hem een mobieltje van het ziekenhuis geven. Totdat wij in ebolapakken zijn, is dat namelijk de enige manier om met de patiënt te communiceren”, legt Klein Nagelvoort uit. (ANP)