Een schoner wondgebied, en dus kleiner infectiegevaar, een lager energieverbruik en een hoger comfort. Dat zijn de resultaten van en een nieuw ventilatiesysteem voor operatiekamers dat TU/e-studenten Jelle Loogman en Ivo de Visser bedachten met Royal HaskoningDHV en Interflow.
Nu krijgt een patiënt op de operatietafel een continue stroom van schone lucht uit het plafond op zich geblazen. De lucht wordt aan de zijkant weer afgezogen. Die lucht komt eerst allerlei objecten en mensen tegen voordat het bij het wondgebied aankomt. Dat kan schoner.
Naar buiten
In het nieuwe ventilatiesysteem worden een warmtedeken en een lokaal ventilatiesysteem gecombineerd. Het systeem controleert de lichaamstemperatuur van de patiënt en voert schone lucht toe rondom het wondgebied, om te voorkomen dat bacteriën zich afzetten in de wond. De lucht gaat op die manier vanuit het wondgebied richting de buitenzijde van de operatiekamer. Dit scheelt energie en is beter voor het comfort. Bovendien hebben artsen een vrijer werkgebied omdat ze niet binnen de grenzen van de schone lucht zone hoeven te blijven.
Veldhospitaal
Proeven in de test OK bij Interflow laten een aanzienlijke verlaging zien van het aantal deeltjes in het wondgebied. Het nieuwe systeem is niet alleen bruikbaar in operatiekamers, maar biedt ook mogelijkheden om meer ingrepen uit te voeren in behandelkamers, patiëntenkamers of een veldhospitaal.