Het Radboudumc gaat mantelzorgers ondersteunen met scholing, informatie en het organiseren van lotgenotencontact. Ook worden artsen en verpleegkundigen geschoold in het beter kunnen faciliteren van mantelzorgers. Zo wordt de samenwerking tussen mantelzorgers en zorgprofessionals verbeterd.
Het gaat om de pilot ‘Ontmoet je Partner in Zorg’, die wordt uitgevoerd door de MantelzorgAcademie. De MantelzorgAcademie wordt gedeeltelijk gerund door gepensioneerde verpleegkundigen en artsen. De pilot vindt plaats in samenwerking met Meander Medisch Centrum.
Verantwoord
Volgens het Radboudumc ontbreekt in de ziekenhuiszorg de structurele aandacht voor de kennis, vragen en behoeften van mantelzorgers. Cathy van Beek, lid van de raad van bestuur: “Door al vroeg in het ziekteproces aandacht te hebben voor de mantelzorger en zijn of haar behoeften, kunnen we hen in het hele proces beter ondersteunen. Zo werken we samen aan duurzame en verantwoorde zorg.”
Wondverzorging
Er is een aantal producten ontwikkeld voor zowel mantelzorgers als zorgprofessionals. Zo is er scholing voor mantelzorgers, bijvoorbeeld door informatieavonden en cursussen. Ook kunnen mantelzorgers samen met zorgprofessionals vaardigheden zoals wondverzorging en het toedienen van sondevoeding oefenen in een trainingslab, die ze vervolgens thuis kunnen toepassen.
Verder wordt lotgenotencontact georganiseerd en is er informatie beschikbaar, zowel fysiek als online.
Onderzoek
De Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg, Mezzo, heeft onderzoek gedaan onder mantelzorgers die te maken hebben gehad met ziekenhuisopname of polibezoek. Meer dan tweederde bleek niet te weten waar zij in het ziekenhuis terecht kunnen voor ondersteuning en 37 procent heeft ondersteuning door het ziekenhuis gemist. Bijna 60 procent van de mantelzorgers heeft behoefte aan erkenning van artsen en verpleegkundigen in hun rol als mantelzorger, maar slechts een kwart heeft deze emotionele steun ook daadwerkelijk ervaren. De enquête is gehouden onder 400 mantelzorgers.