Acht instellingen voor verzorging en verpleging gaan samen met ActiZ obligaties uitgeven om nieuw woon- en zorgaanbod te financieren. De acht hopen met de NL Zorgobligatie rond de 150 miljoen euro op te halen.
“Voor zorgorganisaties kan de zorgobligatie een uitkomst zijn om vernieuwingen in hun woon-zorgaanbod te financieren”, licht ActiZ-directeur Aad Koster het initiatief toe. “De collectieve voorzieningen zijn niet meer heilig. De overheid trekt zich terug, de zorgondernemer moet zich steeds meer als ‘gewone’ ondernemer gedragen. Tegelijkertijd zijn de traditionele geldverstrekkers, de banken, sinds de kredietcrisis minder toeschietelijk. Alternatieve financieringsmogelijkheden voor situaties waarin de bancaire financiering en het eigen vermogen tekort schieten, zijn dus zeer gewenst.”
Maatschappelijke binding
Hoewel ook institutionele beleggers welkom zijn, mikt ActiZ met de obligatieregeling nadrukkelijk op de lokale burger. Via het uitgeven van schuldpapieren hoopt ActiZ de samenleving nauwer te betrekken bij samenleving bij de zorg en ondersteuning voor ouderen. “Door zorgobligaties geven we vorm aan die maatschappelijke binding”, zegt financieel directeur Pieter Vergroesen van De Opbouw, één van de betrokken zorgorganisaties. “Betrokkenen die belang hechten aan goede toegankelijke voorzieningen voor ouderen, kunnen op deze manier hun bijdrage leveren.”
Met het oog op deze doelgroep presenteert de NL Zorgobligatie zich als een vereenvoudigd programma voor de uitgifte van obligaties. Ook is aan de obligatie een crowdfunding-formule gekoppeld. Hiervoor is een speciaal platform ingericht waar alleen maatschappelijke projecten op basis van een obligatie geld kunnen ophalen, AndersFinancieren.nl. Bij het traject krijgt ActiZ hulp van vijf bedrijven die actief zijn op het gebied van aandelenresearch, financiële rating en treasury.
Verzuild verleden
Volgens ActiZ-directeur Koster is de obligatieregeling -afgezien van de inzet van externe kennispartners en digitale huIpmiddelen- niet nieuw voor de sector. “Decennia terug was het gebruikelijk om obligaties uit te geven – ook als zorginstelling”, zegt Koster. “Er was doorgaans een (verzuilde) achterban die de obligaties van de instelling uit hun ‘eigen zuil’ kocht. Het nieuwe zit misschien ook niet zozeer in het uitgeven van de obligatie, maar in de creativiteit van de zorgondernemer die gestimuleerd wordt door de extra mogelijkheden die deze vorm van financiering biedt.”
De komende maanden gaan de acht betrokken instellingen samen met ActiZ en de kennispartners de obligatieregeling verder vorm geven. Koster: “Als de ervaringen van de acht zorgorganisaties met deze nieuwe financieringsbron positief blijken te zijn, sluit ik niet uit dat meer zorgorganisaties in Nederland hiermee aan de slag gaan.”