In de regio’s Haaglanden, Midden-Holland, IJsselgemeenten, Lansingerland, Utrecht-West en Zoetermeer gaat per 1 april Plicare van start; een coöperatie van onafhankelijke wijkverpleegkundigen en betrokken zorgaanbieders.
Coöperatie Plicare wordt in eerste instantie opgericht door drie zorgaanbieders; Fundis, Florence en WZH. Inmiddels hebben ook Stichting Wassenaarse Zorgverlening, Duinrust, Cardia en Zorgpartners Midden-Holland de intentie uitgesproken aan te sluiten bij Plicare.
28 Wijkverpleegkundigen zijn nu aspirant-lid van de coöperatie. Zij hebben directe invloed op de inhoud van het vak en op de samenstelling van de professionele teams waarin zij acteren. “Het doel is om eind dit jaar 40 wijkverpleegkundigen in dienst te hebben”, Marja van Leeuwen, directeur Plicare.
Zonder indicatie
De wijkverpleegkundigen van Plicare houden zich bezig met de zogenaamde niet-toewijsbare zorg. Dit wil zeggen zorg zonder indicatie. Ook heeft de wijkverpleegkundige een actieve rol bij het opsporen van zorgmijders en het voorkomen van onnodige vervolgkosten. De zorg zit in het basispakket van de zorgverzekeraars. Er zijn voor de cliënt dan ook geen kosten aan verbonden.
De wijkverpleegkundige van Plicare moet een schakel vormen tussen het sociale en het zorgdomein en is direct toegankelijk voor burgers en partners in de wijk.