Om een einde te maken aan een slepend vertrouwensconflict binnen de organisatie kiest Ambulance Amsterdam voor een nieuwe topstructuur. Zo worden de directie en raad van commissarissen gewijzigd en krijgt de OR het recht om een lid van de RvC voor te dragen.
De Raad van Commissarissen heeft tot deze maatregelen besloten in reactie op een extern advies van Andersson Elffers Felix (AEF). Dit rapport vormt het voorlopige sluitstuk van een lange periode van onrust binnen de organisatie. In de loop van 2014 kwamen er herhaaldelijk klachten uit de organisatie over verouderde apparatuur, hoge werkdruk en een tekort aan ambulances. Zo zou de werkdruk te hoog zijn en de arbeidstijdenwet worden overtreden. Ook is het bij medewerkers onvoldoende duidelijk hoe zij moeten omgaan met de agressie waar zij in hun werk mee te maken krijgen.
Reprimande
Op grond van dit alles kreeg Ambulance Amsterdam in december een reprimande van de Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). In dezelfde periode zegde de OR het vertrouwen in de directie op. Om het vertrouwen terug te winnen besloot de directie tot een extern onderzoek.
De raad van commissarissen reageert nu op dit onderzoek. Directielid Erik Jan van Lieshout keert terug naar het AMC. Directeur Jan Pierik blijft aan met als opdracht om uiterlijk 30 maart een plan van aanpak aan de RvC voor te leggen. Samen met het AEF-advies moet dit de basis vormen voor een reeks organisatorische maatregelen waaronder herstructurering van de directie, staf en management. “Alleen met een duidelijke koers kan de werkdruk op een aanvaardbaar niveau worden gehouden en het onderling vertrouwen worden verbeterd”, zo laat AA in een verklaring weten.
Zichtbare rol
Ook komt er een meer zichtbare rol van de Raad van Commissarissen en van het AMC als aandeelhouder. Met dit doel voor ogen neemt AMC-bestuursvoorzitter Marcel Levi het voorzitterschap van de RvC over van Ruud Hopstaken. Ook zal het AMC nog een tweede commissaris voordragen. Tevens is besloten dat de OR het recht van voordracht krijgt voor één lid van de RvC.
Ambulance Amsterdam is in 2012 ontstaan uit een samensmelting van VZA (Verenigd Ziekenvervoer Amsterdam en eigendom van AMC) en de ambulancedienst en meldkamer ambulancezorg van de GGD Amsterdam met als doel de zorg voor de patiënten verder te verbeteren. AA telt 450 medewerkers en is een financieel gezonde organisatie, zo benadrukt AA. Ook de kwaliteit van de zorgverlening is volgens AA ondanks de problemen op de werkvloer in orde. We krijgt AA vanaf 2018 te maken met strakkere financiële kaders.