Rondom de fysiotherapie is deze week veel ophef ontstaan. Enerzijds blijkt een groep fysiotherapeuten systematisch gefraudeerd te hebben met declaraties, anderzijds blijkt een dure aanvullende verzekering geen garantie voor een goede fysiotherapeutische behandeling.
Minder fysio ondanks aanvullende polis
Een aanvullende zorgpolis is geen garantie voor een goede fysiotherapiebehandeling. Niet de fysiotherapeut bepaalt hoeveel behandelingen een patiënt krijgt, maar steeds vaker de zorgverzekeraar, zo meldt RTL Nieuws.
Sinds de fysiotherapie uit het basispakket geschrapt is, schaffen veel mensen hiervoor een aanvullende polis aan. De verzekeraars betalen dan de behandelingskosten. Om die kosten in de hand te houden, rekenen de verzekeraars de fysiotherapeuten af op het aantal behandelingen dat ze uitvoeren. Als patiënten te veel behandelingen nodig hebben, dreigen verzekeraars hun fysiotherapeut met kortingen of het opzeggen van het contract voor het daaropvolgende jaar. Fysiotherapeuten besluiten soms om de behandeling voortijdig te stoppen.
Fysiotherapeuten zeggen dat het fraude in de hand werkt. Sommigen zullen geneigd zijn om een zwaardere diagnose te stellen om meer uren te kunnen declareren. Zorgverzekeraar CZ vindt dat het sturen op gemiddelden de kwaliteit verhoogt.
Fysio-fraude met gezond sportkind
Dat fraude voorkomt blijkt uit een onderzoek waar zorgverzekeraar Menzis deze week mee komt. Fysiotherapeuten die bij jeugdsportclubs hun diensten aanbieden hebben onterecht honderden declaraties ingediend bij zorgverzekeraars voor het onderzoeken van niet geblesseerde kinderen, zonder medeweten van de ouders. Dat schrijft de Volkskrant donderdag.
Meerdere zorgverzekeraars en drie fysiotherapeuten die werkzaam zijn geweest bij het bedrijf Nationale Fysiotherapeutische Ondersteuning voor Sportverenigingen (NFOS) vertellen onafhankelijk van elkaar dat ze van het bedrijf de opdracht hadden gekregen om screenings van minderjarige sporters te declareren zonder hun ouders in te lichten – iets wat niet mag. Ze zouden een bonus krijgen als ze veel declareerden. Hierover hebben ze een tuchtrechtelijke klacht ingediend tegen NFOS bij het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie.
NFOS vindt dat het bedrijf wel degelijk zorg biedt die nodig is. ‘Juist de preventieve fysiotherapie draagt bij aan verantwoord bewegen’, zegt een woordvoerder. De beschuldigingen van fraude noemt hij ongegrond; het is volgens hem een enkele keer voorgekomen dat er onterecht is gedeclareerd, ‘door een fout van een onervaren fysiotherapeut’.