Minister Schippers (VWS) bekritiseert de zorgverzekeraars omdat zij laat en eenzijdig hebben gecommuniceerd dat ze sinds 1 maart medicijnen niet meer vergoeden, die apothekers speciaal bereiden en die niet standaard in de handel zijn. Ze hoopt dat verzekeraars, apothekers en patiënten met elkaar in gesprek gaan over de middelen zodat er snel duidelijkheid over komt.
Dit schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.
Op 25 februari lieten de zorgverzekeraars de apothekers weten vanaf 1 maart de vergoeding van 105 preparaten stop te zetten. Volgens de apothekers was dat te kort om zo’n ingrijpende wijziging in te voeren. De belangenorganisatie KNMP zei het opmerkelijk te vinden dat er geen afstemming is geweest vanuit zorgverzekeraars over de vergoedingswijziging.
Schippers geeft de apothekers daarin gelijk. Weliswaar hebben de verzekeraars besloten de vergoedingen te schrappen na een intensief traject waarbij gekeken is naar diverse criteria. “Verzekeraars hebben dit echter eenzijdig en laat gecommuniceerd”, volgens Schippers. Apothekers hebben hun patiënten niet kunnen voorlichten doordat de verzekeraars zo laat hun besluit communiceerden.
Niet goed
De minister schrijft aan de Kamer: “Ik ben van mening dat dit proces niet goed is verlopen. Er is door zorgverzekeraars onvoldoende overlegd met apotheekhoudenden. En bovendien zijn apotheekhoudenden en patiënten overvallen door dit besluit, dat op zo’n late termijn in is gegaan. Ik heb Zorgverzekeraars Nederland hierop aangesproken.”
Bovendien, stelt Schippers, zijn er situaties mogelijk waarin de geschrapte bereidingen wel de aangewezen behandeling voor een individuele patiënt zijn. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als de betreffende patiënt vanwege een bepaalde aandoening niet met een geregistreerd geneesmiddel uit de voeten kan. “Ik vind het belangrijk dat er ruimte voor maatwerk blijft bestaan, zeker voor kwetsbare patiëntengroepen, zoals ouderen en kinderen.” Zij wijst erop dat zorgverzekeraars op verzoek een uitzondering kunnen maken voor individuele gevallen, waardoor ze een niet-geregistreerd middel alsnog vergoeden uit de basisverzekering.
Duidelijkheid
Schippers juicht het toe dat de zorgverzekeraars, apothekers en patiëntenorganisaties met elkaar overleggen in het Bestuurlijk Overleg Eerstelijn. Zij roept de betrokkenen op om de lijst nog eens gezamenlijk door te lopen, zodat dit snel tot duidelijkheid leidt voor alle partijen.