Patiënten die herstelzorg nodig hebben, blijven langer in dure ziekenhuisbedden liggen doordat er te weinig herstelplekken in verpleeghuizen en plekken in hospices zijn. Mogelijk gaan instellingen binnenkort opnamestops invoeren.
Kwetsbare patiënten, bijvoorbeeld ouderen, kunnen steeds vaker na hun ziekenhuisopname niet terecht bij hospices of herstelafdelingen van verpleeg- en verzorgingshuizen. Er is een groeiend tekort aan plaatsen, constateren ActiZ en ouderenbond ANBO. Ziekenhuizen laten patiënten niet gaan als er geen plek is voor nazorg. Daardoor liggen patiënten vaak na de behandeling nog lang in een duur ziekenhuisbed.
Een belangrijke oorzaak van het tekort aan herstelplekken is achterblijvende financiering van de zorg door de zorgverzekeraars, volgens ANBO. Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Patiënten die te lang in een duur ziekenhuisbed moeten blijven drijven de kosten flink op. Als verzekeraars flexibeler zouden zijn in het financieren van transferafdelingen, bijvoorbeeld door leegstaande verpleeghuizen om te bouwen, zou het probleem snel verholpen zijn.” Een herstelplek in een verpleeghuis kost 210 euro per dag, een ligdag in het ziekenhuis kost 700 euro per dag.
Spoedopname
In het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom en Roosendaal moesten in de eerste twee maanden van 2015 tientallen patiënten tot meer dan een week te lang in het ziekenhuis blijven, meldt BN De Stem. Ook ziet ActiZ dat mensen langer thuis blijven wonen. “Wanneer er thuis iets gebeurt, bijvoorbeeld een val of een infectie, kan dat bij ouderen alsnog leiden tot een spoedopname in een ziekenhuis als er geen tijdelijke opnamecapaciteit in verzorgings- of verpleeghuizen beschikbaar is.”
De druk op zorginstellingen om patiënten op te nemen voor herstelzorg, neemt steeds meer toe. Zorgaanbieders hebben hierover afspraken met VWS gemaakt, maar de vraag is groter dan vorig jaar – terwijl de afspraken gebaseerd zijn op de capaciteit van enkele jaren geleden. “Mogelijk gaan zorgaanbieders binnenkort opnamestops invoeren”, zegt een woordvoerder van ActiZ.
Lelijke val
In 2013 en 2014 waren er ook problemen met tijdelijke opnames, met name bij geriatrische revalidatiezorg. Dit was alleen mogelijk voor ouderen die in een ziekenhuis hebben gelegen. Hierdoor konden senioren buiten de boot die bijvoorbeeld een lelijke val maakten, en niet in een ziekenhuis belandden maar een bezoek brachten aan een huisartsenpost. Sinds 1 januari 2015 is ziekenhuisopname geen voorwaarde meer voor geriatrische revalidatiezorg.