De zorg voor Groningse patiënten met hartritmestoornissen verhuist van het ziekenhuis naar de huisarts. Voorlopig zijn het Martini Ziekenhuis en acht huisartsenpraktijken, verenigd in de Groninger Huisartsen Coöperatie (GHC), bij het project van zorgverzekeraar Menzis betrokken. De verwachting is dat op deze manier jaarlijks 40 hersenbloedingen kan voorkomen.
Patiënten met boezemfibrilleren zijn nu vaak onder begeleiding van een cardioloog in het ziekenhuis, de zogenaamde tweede lijn. Door een samenwerkingsprotocol brengt het Groningse project kwalitatief goede zorg dicht bij de patiënt en worden ook beroertes voorkomen door vroegtijdige onderkenning van boezemfibrilleren. Deze verplaatsing van zorg bespaart daarnaast ook kosten.
Binnen dit project gaan de huisartsen namelijk via zogenaamde ‘case finding’ in de huisartsenpraktijk ook mensen opsporen die aan boezemfibrilleren lijden, maar dat nog niet weten. De verwachting is dat dan veertig ernstige hersenbloedingen per jaar voorkomen kunnen worden. Boezemfibrilleren gaat vaak gepaard met het risico op bloedstolsels en daarmee een verhoogde kans op een beroerte.
Wenkend perspectief
Branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is enthousiast over het project. “Het initiatief in Groningen is een inspirerend voorbeeld van samenwerking tussen ziekenhuis, huisartsengroep en zorgverzekeraar om zorg te verplaatsen naar de eerste lijn”, zegt Ronald Luijk, senior beleidsadviseur Zorg bij ZN. “Onlangs heeft ZN de eerste resultaten van de substitutiemonitor gepresenteerd. De eerste beweging op weg naar substitutie kan niet beter worden geïllustreerd dan met voorbeelden uit de praktijk. Gepaste zorg, dichtbij de patiënt met behoud van kwaliteit en verlaging van kosten en een wenkend perspectief dat in Groningen een substantieel aantal hersenbloedingen kan worden voorkomen.”
De acht huisartsenpraktijken bedienen samen ongeveer 34.000 Groningers. De bedoeling is dit project verder uit te breiden in Groningen.