De uitgaven voor de gezondheids- en welzijnszorg zijn vorig jaar iets gestegen. Er werd in totaal 95 miljard euro uitgegeven.
Dat is een stijging van 1,8 procent in vergelijking met 2013. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendgemaakt.
In 2013 bedroeg de stijging 1,6 procent. Dat was de kleinste groei in vijftien jaar. Nederlanders gaven gemiddeld 5630 euro uit aan zorg. Dat is 79 euro meer dan in 2013.
Vooral de uitgaven aan huisartsenpraktijken en welzijn en maatschappelijke diensten, waaronder kinderopvangcentra en jeugdzorg, zijn omhoog gegaan. De kosten voor geneesmiddelen bleven stabiel. De uitgaven aan ziekenhuizen en medisch specialisten, ruim een kwart van de totale uitgaven aan zorg, stegen in 2014 met 2,1 procent tot 26 miljard euro. In 2012 en 2013 bedroeg dit percentage zo’n 5 procent per jaar. In 2014 zijn, in tegenstelling tot voorgaande jaren, bijna geen dure geneesmiddelen overgeheveld naar het budget van ziekenhuizen. Hierdoor zijn de uitgaven aan geneesmiddelen via apotheken, na twee jaar van aanzienlijke dalingen, in 2014 gestabiliseerd op 5,2 miljard euro. Daarnaast daalde de gemiddelde prijs van geneesmiddelen minder hard dan in vorige jaren.
De uitgaven voor de maatschappelijke diensten gingen met bijna 4 procent omhoog tot 9,8 miljard euro. Dat komt vooral door de groei van de uitgaven aan asielzoekerscentra door de sterke toename van het aantal asielzoekers in 2014.
Woensdag werd al bekend dat het kabinet kan rekenen op een meevaller van 2 miljard euro omdat de zorgkosten in 2014 minder hard zijn gestegen dan was begroot. (ANP)