Om de transitie in de zorg te overleven moeten organisaties keuzes maken, lef hebben en financieel gezond worden. Dat zegt Karel Verweij, bestuurder van de Brabantse zorgorganisatie Thebe. Thebe sluit – na een aantal financieel moeilijke jaren – het jaar 2014 met een positief resultaat af, zo maakt de zorgbestuurder bekend. Wel nam de transitie een flinke hap uit de omzet van de organisatie.
“Keuzes maken betekent ook afscheid nemen van onderdelen die niet je core business zijn, hoe moeilijk dat ook is”, zegt Verweij in een gesprek met Skipr. “Bij ons was de kraamzorg heel ingewikkeld. Dat is een tak met een hoge aaibaarheidsfactor, waar veel mensen van houden. Toch hebben we besloten om daar afscheid van de te nemen, op 1 juli aanstaande.”
50 miljoen
Afscheid moest Thebe ook al nemen van de huishoudelijke zorg. Die tak van het bedrijf vroeg in 2014 faillissement aan. Het kon niet anders, zo oordeelde ook de rechter in maart 2015. Thebe leed al jaren verlies en kampte met schulden. Sinds de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning in 2007 was de vraag naar huishoudelijke zorg structureel verminderd. Nadat de vraag naar zwaardere huishoudelijke zorg afnam, bleek dat Thebe te veel hoog ingeschaald personeel in dienst had in verhouding tot de vraag. Daarna volgde ook nog de volumekorting vanuit het Rijk.
Het faillissement van de huishoudelijke hulp en het afstoten van de kraamzorg, maar ook de jeugdhulp, kostte Thebe een vijfde van zijn omzet. “Met de reducties in het kader van de Wlz erbij, daalde onze omzet in een maand tijd met vijftig miljoen”, zegt Verweij. “We gingen van 250 miljoen naar zo’n 200 miljoen.”
Overhead
Thebe heeft daarna ook hard in de rest van de organisatie gesneden. “Je moet lef hebben”, zegt Verweij. “Wij hebben niet de kaasschaaf gehanteerd. We hebben alle ondersteunende afdelingen opgeheven, behalve financiën. In plaats daarvan hebben we de ondersteuning bij de zorg ondergebracht.”
Het aantal bestuurders bij Thebe is van drie naar twee gegaan en op het bestuursbureau zitten nog zo’n zes mensen, vertelt Verweij. Het heeft ertoe geleid dat Thebe over de hele organisatie nog maar 4 procent van de kosten kwijt is aan centrale overhead en dat het jaar 2014 wordt afgesloten met een positief resultaat. “Dat gaan we herinvesteren in de zorg, – in de verzorging en verpleging van met name ouderen – in de opleiding van medewerkers (..) en in de verbetering het woon- en leefklimaat”, aldus de bestuurder.