Gemeenten hoeven geen geld terug te geven aan staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid omdat ze minder dan verwacht uitgeven aan lichte zorg. Het ging dit jaar om een korting van circa 260 miljoen euro en het zou de komende jaren oplopen tot meer dan 400 miljoen.
Dat bleek vrijdag na overleg tussen Van Rijn en voorzitter Annemarie Jorritsma van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De gemeenten verzetten zich fel tegen het voornemen van het kabinet. Ze waren bang dat bij elke tegenvaller in de toekomst in de zorg ze opnieuw gekort zouden kunnen worden.
Vraag
Sinds begin dit jaar zijn zorgtaken overgeheveld naar de lagere overheden. Daarbij zijn gemeenten financieel verantwoordelijk voor de lichte zorgtaken en Van Rijn voor de zware zorgtaken. Omdat er minder vraag blijkt te zijn naar lichte en meer naar zware zorg, wilde de staatssecretaris geld terug van de gemeenten.
Jorritsma is blij dat de korting van de baan is en dat de afspraken gewoon blijven staan. Door de korting dreigden gemeenten “hun werk niet meer volledig te kunnen doen”. Het is belangrijk dat de gemeenten nu de komende jaren zekerheid hebben over hun zorgbudget, aldus de VNG-voorzitter.
Voldoende middelen
Volgens de staatssecretaris kunnen de gemeenten hun zorgtaken met dit akkoord goed uitvoeren. Ze hebben voldoende middelen tot hun beschikking en de afspraken “zorgen voor rust en zekerheid”, aldus Van Rijn. (ANP)
—
Hoe overleven zorgaanbieders de transitie in de langdurige zorg? Hoe lukt het om zich snel en adequaat aan te passen aan gewijzigde omstandigheden? Wat kunt u leren van uiteenlopende keuzes. Op 12 juni organiseert Skipr het congres “Transitie is nog lang geen transformatie”.