Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) moet een apart financieel kader vaststellen voor de kosten van dure geneesmiddelen. Hiermee wordt voorkomen dat dure geneesmiddelen andere zorg gaan verdringen, stellen de ziekenhuizen en zorgverzekeraars in een gezamenlijke brief aan de minister.
Een apart financieel kader kan er bovendien voor zorgen dat er voldoende financiële middelen beschikbaar zijn om dure geneesmiddelen te verstrekken. Nu moeten ziekenhuizen zelf opdraaien voor de kosten als ze budgetten voor geneesmiddelen overschrijden. De opstellers van de brief – de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra en Zorgverzekeraars Nederland – vinden verder dat ziekenhuizen de werkelijke kosten van dure medicijnen achteraf vergoed moeten krijgen, tegen de met zorgverzekeraars vooraf afgesproken prijzen.
Verder pleiten de ziekenhuizen en zorgverzekeraars voor “stringentere pakkettoelating voor unieke specialistische geneesmiddelen”, zodat de overheid onderhandelingsmacht krijgt om lagere prijzen af te dwingen. Het ministerie van Volksgezondheid kan op landelijk en Europees niveau afspraken maken met fabrikanten over de prijs van unieke geneesmiddelen waarvoor geen alternatieven beschikbaar zijn.
Misbruik
Een stringentere pakkettoelating voor unieke specialistische geneesmiddelen vraagt volgens de drie partijen “om een goed maatschappelijk en politiek debat over de vraag wat de grenzen zijn van wat zorg mag kosten”. Ook stellen zij dat de Nederlandse overheid op Europees niveau zou moeten bevorderen dat het huidige patentensysteem wordt aangepast, zodat misbruik hiervan door farmaceuten wordt tegengegaan.
De ziekenhuizen en zorgverzekeraars schrijven dat ze zich “grote zorgen” te maken over de betaalbaarheid en toegankelijkheid van de medisch-specialistische zorg vanwege de snel stijgende kosten van de dure geneesmiddelen. Dit speelt vooral bij de dure oncologische geneesmiddelen. Nog dit jaar komen “extreem dure geneesmiddelen voor de behandeling van bepaalde, veel voorkomende vormen van kanker” op de markt.
Ze zijn er niet gerust op dat alle patiënten die voor behandeling in aanmerking komen, ook toegang zullen hebben tot die dure kankergeneesmiddelen. “Daarnaast vragen wij ons af of de snel stijgende kosten voor deze dure geneesmiddelen niet ten koste zullen gaan van andere noodzakelijke zorg in de ziekenhuizen en wellicht zelfs daarbuiten.”