Het Britse farmaceutische bedrijf Amco heeft de in juni dit jaar ingestelde prijsverhoging van Parnate per 1 september teruggedraaid na overleg met de KNMP, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, de Depressie Vereniging en zorgverzekeraar VGZ. Daarmee houden patiënten de beschikking over het middel, ook nu het generieke product tijdelijk niet leverbaar is.
Dit meldt de apothekersorganisatie KNMP.
Parnate, met als werkzame stof tranylcypromine, is een middel voor therapieresistente depressie. Het middel is niet in Nederland geregistreerd, maar wordt geïmporteerd uit Groot-Brittannië. Het Zorginstituut Nederland besloot begin 2015 het middel niet langer te laten vallen onder de regeling voor weesgeneesmiddelen, omdat het vaker wordt voorgeschreven dan bij 1 op de 150 duizend patiënten. Doordat deze regeling niet langer gold, vergoedden verzekeraars het middel niet meer standaard.
Dat viel samen met een verhoging van de prijs, die de fabrikant instelde om de prijs in lijn te brengen met de Britse prijs. Door deze ontwikkelingen moesten apothekers of patiënten meer dan 1000 euro per maand bijbetalen. “Dat kan van een zorgverlener niet verwacht worden”, aldus KNMP-directeur Léon Tinke. “Laat staan van een patiënt.”
Grote zorgen
Dit alles leidde volgens de KNMP tot grote zorgen bij patiënten, psychiaters en apothekers. Gezien de kwetsbaarheid van de patiëntgroep – ernstig depressieve patiënten met een suïciderisico – is substitutie door een generiek middel niet altijd verantwoord. Een bijkomend probleem is dat de doorgeleverde bereiding van tranylcypromine momenteel niet beschikbaar is. Vanwege de urgentie van het probleem heeft Amco besloten de prijs van Parnate terug te brengen naar het niveau van voor de prijsaanpassing van afgelopen juni.