Robot Rose krijgt een tweede leven. Heemskerk Innovative Technology B.V. (HIT) uit Noordwijk neemt de ontwikkeling van de zorgrobot over. Binnen twee jaar zou een de servicerobot ook daadwerkelijk op de markt moeten komen. Dat heeft HIT bekend gemaakt op de e-Health Convention in het Amsterdamse Pakhuis De Zwijger.
De oorspronkelijke ontwikkelaar Rose B.V. zag zich door gebrek aan financiering genoodzaakt het project met Robot Rose stop te zetten. Op de eHealth Convention vertelde Erica van de Veerdonk over de lessen die zijn getrokken uit de praktijkproeven die zij de afgelopen twee jaar deed met Robot Rose: “De proeftuinen bij Siza, Thebe en Zuidzorg tonen aan dat er belangrijke meerwaarde van zorgrobots te verwachten is in eigen regievoering en veiligheidsgevoel.”
Volgens Van de Veerdonk blijkt ‘Meerwaarde Robotica in de Zorg’ een bruikbaar model voor onderzoek naar immateriële en materiële meerwaarde van de robot in de zorg. Aan het eind van haar presentatie kondigt Van de Veerdonk, inmiddels coördinator en onderzoeker proeftuinen zorgrobots bij HIT, aan dat HIT de proeftuinen van Rose zal voortzetten.
Projectleider Mariëtte Hertoghs-Maatjens van de zorgaanbieder Thebe vertelt in haar presentatie dat een proeftuin opzetten “veel werk, maar ook dankbaar werk is omdat je werkt aan de toekomst van ouderen”. HIT wil de proeftuinen bij thuiszorgorganisatie Thebe en Siza, dat mensen met een beperking begeleidt, voortzetten. Daaraan wordt WMO Zorg toegevoegd.
Het in robotica gespecialiseerde bedrijf HIT is al jaren actief op het gebied van onderhoud op afstand. HIT is ook penvoerder van het Eurostars project SACRO (Semi-Autonomous Care Robot), waarin nieuwe technologie ontwikkeld wordt voor de volgende generatie zorgrobots.
Binnen het SACRO project werkt HIT nauw samen met PAL Robotics uit Barcelona aan de volgende generatie Rose. De robot gaat ouderen en gehandicapten helpen in hun dagelijkse activiteiten in en rondom het huis, zoals het klaarzetten van eten en drinken, de wasmachine en de droger vullen en het buiten zetten van de vuilnis.
Cock Heemskerk, Managing Director van HIT: “De ontwikkeling van volledig autonome robots voor toepassing in de zorg zal nog vijf tot tien jaar duren, maar een semi-autonome service robot kan op veel kortere termijn al nuttig werk doen. De proeftuinprojecten die we vanaf 2016 willen uitvoeren, zullen nog steeds gericht zijn op het aantonen van de technische haalbaarheid, maar daarnaast ook op het identificeren van de beste business case.”