Zorginstellingen willen geen inzage geven in hun declaratiegedrag. RTL Nieuws had de instellingen gevraagd om hun bonnetjes, maar het merendeel weigert dat.
Het tv-programma probeert het declaratiegedrag van de publieke sector in kaart te brengen. Veel instanties werken mee, maar de zorgsector laat het “massaal” afweten volgens RTL Nieuws. Van de 188 grootste zorginstellingen die de journalisten hebben benaderd, werken er maar vier mee. De resterende 184 instellingen hebben niet gereageerd of weigeren. Het gaat om ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, gehandicapteninstellingen en ggz-instellingen. Ze weigeren omdat ze wettelijk niet verplicht zijn om hun onkosten openbaar te maken.
Bas Leerink, bestuurder van het Medisch Spectrum Twente, liet op Twitter weten waarom hij geen informatie over onkosten openbaar wil maken: “Wij hebben wel wat beters te doen dan mensen aan het werk zetten om bonnetjes te verzamelen.” Leerink reageerde op een tweet van PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester. Zij vroeg zich af waarom zorginstellingen geen verantwoording willen afleggen over hun uitgaven.
Donderdag heeft Leerink excuses aangeboden voor zijn tweet, meldt TC Tubantia. Voglens de krant laat Leerink weten: “Het is vervelend dat mijn tweet een eigen leven ging leiden. Een nuance is op zijn plaats. Inzicht geven in onkostendeclaraties draagt niet bij aan de belangrijkste taak die wij als ziekenhuis hebben”, meent Leerink. Dat is volgens hem “goede patiëntenzorg leveren”.
Toezichthouders
In tegenstelling tot zorgbestuurders vinden toezichthouders in de zorg het “een goede zaak” dat onkosten openbaar worden gemaakt. Dit heeft de Nederlandse Vereniging Toezichthouders Zorg (NVTZ) laten weten aan RTL Nieuws. “De NVTZ is van mening dat, ook al is er geen wettelijke verplichting, transparantie een goede zaak is en er dus geen bezwaar is om deze kosten inzichtelijk te maken.”